ΕΘΝΙΚΑ

Έλληνες στρατιωτικοί: Αναχώρησαν από την Αδριανούπολη - Οι πρώτες εικόνες της απελευθέρωσής τους

Έλληνες στρατιωτικοί: Αναχώρησαν από την Αδριανούπολη - Οι πρώτες εικόνες της απελευθέρωσής τους

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις:Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν για πέντε σχεδόν μήνες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, καθώς την Τρίτη (14/08) αποφασίστηκε η χωρίς όρους αποφυλάκισή τους.

Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Έλληνες στρατιωτικοί αναχώρησαν μάλιστα από την Αδριανούπολη στις 12.20 π.μ. με προορισμό το αεροδρόμιο Τσορλού.

Νωρίτερα, τους μετέφεραν στο Τμήμα Αλλοδαπών για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αδριανούπολης για τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2.25 π.μ. το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε με τους δύο στρατιωτικούς για τη Θεσσαλονίκη.

Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί περίπου στις 03:00 στο διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία», όπου τους δύο στρατιωτικούς θα υποδεχθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της απελευθέρωσής τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές.

Οι γονείς, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε μαζί τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε, από την πλευρά του, τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά τις 22:30, όταν το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει απόψε, Τρίτη 14 Αυγούστου, στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπολογίζεται το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τα μεσάνυχτα».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (14/08/2018) για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης και επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών.

Κατά τα λοιπά, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για 167 ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη.

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης.

Το τουρκικό δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα, παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη αυτή τη φορά ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι, αφήνοντάς τους ελεύθερους εν αναμονή της δίκης τους.

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους,.

Στη σημερινή (14/08) συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός του πλαισίου μιας πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν στη φυλακή οι δύο στρατιωτικοί, αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε, δε, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με το διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι η δίκη των στρατιωτικών θα γίνει ερήμην, ενώ εάν τους επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απελευθέρωση των Ελλήνων Ελλήνων συνέβαλαν οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα.

Η φράση - «κλειδί» του πρωθυπουργού

Μια αποστροφή μάλιστα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε κάνει τότε αίσθηση καθώς είχε δηλώσει πως μετά τη συνάντηση είχε περισσότερες ελπίδες απ' ό,τι πριν, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να πει περισσότερα.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου.

Στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έθεσαν και αυτοί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στις επαφές που είχαν με ομολόγους τους υπουργούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση τότε για το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε ως εξής: «Κατ' αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών».

Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος διπλωματικών ενεργειών από τις ελληνικές αρχές που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς ένα μήνα μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μητρετώδης - Κούκλατζης είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου του 2018 κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στον Έβρο όταν μπήκαν για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και τα τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο για μια «αιφνιδιαστική απόφαση».

«Είναι ελεύθεροι. Θα πάνε στο τμήμα για τους μετανάστες και από εκεί θα φτάσουν στα σύνορα στον Έβρο ή το αργότερο αύριο το πρωί», ανέφεραν στον ALPHA από το περιβάλλον των Τούρκων δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί είχαν οδηγηθεί, στις 17 Ιουλίου, σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου ο δικαστής απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μέχρι και σήμερα.

Μία ημέρα αργότερα ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που γέννησε ελπίδες για την απελευθέρωσή τους, καθώς, δεν μπορούσαν να κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η κύρια δικαιολογία των Τούρκων για την παρατεταμένη κράτησή τους ήταν η υποτιθέμενη έρευνα στα κινητά των δύο στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα δύο κινητά βρέθηκαν «καθαρά», με αποτέλεσμα να «δεθούν» τα χέρια του Τούρκου δικαστή.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης των Μητρετώδη - Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Δείτε σχετικά:

Δείτε εδώ το χρονικό της περιπέτειας που έζησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:

Όπως και να έχει, η απόφαση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ακόμα και στα τουρκικά ΜΜΕ, έρχεται την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «γονατίσει» από τα «χαστούκια» των ΗΠΑ, αλλά και από τις έντονες πιέσεις για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Λιτή και συμβολική ήταν αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ότι αποφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο κ. Καμμένος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς