ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: «Χουνέρι» ετοιμάζει ο «σουλτάνος» – Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία: «Χουνέρι» ετοιμάζει ο «σουλτάνος» – Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός

Τι περιέχει ο «κόκκινος» φάκελος που θα κρατά ο Τσίπρας

Σε κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Η συγκυρία για να συναντήσει ο Τσίπρας τον «σουλτάνο» κάθε άλλο παρά θετική είναι.

Η 23η επέτειος των Ιμίων, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για «γαλάζια πατρίδα» στο Αιγαίο, τα fake news για πολιορκία των Ιμίων, ακόμα και οι δηλώσεις υψηλών τόνων του νέου υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, συνθέτουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Τι γυρεύει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την χρονική στιγμή στην Τουρκία; Τι θα κερδίσει από έναν προκλητικό και αμετανόητο ηγέτη που το καθεστώς του απειλεί και εκβιάζει συνεχώς την Ελλάδα;

Οι πληροφορίες ομιλούν για μία αμυδρή πιθανότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις, που θα αφορούν τρόπους «απεμπλοκής» από την «πολεμική» κατάσταση που συντηρούν οι Τούρκοι. Για το λόγο αυτό, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μαζί του τον φάκελο με τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Τι θα πετύχει όμως; Πότε το παραδέχτηκαν αυτό οι Τούρκοι για να το παραδεχτούν τώρα;

Η προετοιμασία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση που θα ΄χει αύριο στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνει μια ενδελεχή ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώθηκε το 2018, στο Αιγαίο.

Ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης αλλά και το ΓΕΕΘΑ έχουν εφοδιάσει τον Τσίπρα με πλήθος στοιχείων που δεν μπορεί να αμφισβητήσει…ούτε ο Ερντογάν!

Δείτε ποια είναι αυτά όπως τα αποκαλύπτει το militaire.gr:

Το μόνο ποσοστό που παρουσιάζει μείωση και μάλιστα σημαντική είναι αυτό των εμπλοκών ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Οι εμπλοκές μειώθηκαν κατά 27% το 2018! Όλα έχουν την εξήγησή τους.

Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ξεκινώντας από το τελευταίο στατιστικό στοιχείο που έχει να κάνει με την μείωση των εμπλοκών. Είναι η απόδειξη ότι οι συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν αφήσει τα σημάδια τους στη τουρκική αεροπορία. Ωστόσο όπως εκτιμούν οι επιτελείς της ΠΑ “αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι Τούρκοι έχουν επηρεαστεί έστω και στο ελάχιστο σ΄ ότι έχει να κάνει με τις πάγιες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο”.

Στην ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα το χρόνο που πέρασε επισημαίνονται δύο στοιχεία:

  • Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο αυξήθηκαν αριθμητικά το 2018, ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλη υποβάθμιση σ΄ ότι έχει να κάνει με την ένταση και την “ποιότητα” τους.
  • Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στην όλο και συχνότερη χρησιμοποίηση των UAV τα οποία μπορούν να πετούν σε πτήσεις επιτήρησης για πάρα πολλές ώρες. Έχουν αντικαταστήσει τις πτήσεις φωτογραφικών αεροσκαφών σε ποσοστό σχεδόν 80%!!! Η οικονομία που επιτυγχάνει η τουρκική αεροπορία είναι αυτονόητη.
  • Με “κόκκινο” έχει επισημανθεί το θέμα των πτήσεων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 στο Αιγαίο. Κι αυτό ,γιατί με τον “νατοϊκό μανδύα” οι Τούρκοι κατασκοπεύουν τα ελληνικά νησιά.

Η πολυσέλιδη ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα εντός του 2018 περιλαμβάνει πάρα πολλές λεπτομέρειες, επισημάνσεις, συμπεράσματα και προβλέψεις. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν είναι δημοσιοποιήσιμο, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια αναλυτικότατη μελέτη πολύ χρήσιμη για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Φίλης στο Newsbomb.gr: Μεγάλο «αγκάθι» το ζήτημα της Θράκης

«Το ζήτημα της Θράκης και οι αξιώσεις του Ερντογάν είναι ικανές – εφόσον τεθούν επί τάπητος – να πυροδοτήσουν ένταση στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα». Αυτό υπογραμμίζει ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης*, ο οποίος μιλά στο Newsbomb.gr για την πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη (05/02/2019).

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης

Όπως επισημαίνει ο κ. Φίλης, το ζήτημα της Θράκης παραμένει «ακανθώδες», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εγείρει ξανά αξιώσεις σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, κάτι που, ούτως ή άλλως, ο ίδιος είχε επιχειρήσει σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εκτιμά πως η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και αρκετό καιρό, διά του Ερντογάν, να προσεταιριστεί μουσουλμανικές μειονότητες άλλων χωρών, «βαφτίζοντάς» τες, κατά το δοκούν, «τουρκικές».

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Κωνσταντίνος Φίλης, υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι», τονίζοντας ότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία συναντώνται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Δίνει έμφαση στη διαρκή πολιτική «σύμπλευση» του Ερντογάν με τους υπερεθνικιστές «Γκρίζους Λύκους» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και για την ανάγκη που δημιουργεί η σχέση αυτή – εν όψει και των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών στις 31/03/2019 - να κρατά ικανοποιημένα τα ακροατήρια εντός της χώρας του, εκτοξεύοντας «κορώνες» και απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύει, πέραν των τουρκικών προκλήσεων, και το μείζον θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν διαφύγει στη χώρα μας αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές των Τούρκων στο λεγόμενο «ενεργειακό μονοπάτι» από το Καστελλόριζο ως την κυπριακή ΑΟΖ, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, τονίζει ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι το πόρισμα του πετρελαϊκού «κολοσσού» της Exxon Mobil για τις νέες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναλύει, εξάλλου, και το ζήτημα της «γαλάζιας πατρίδας» που θέτει εδώ και αρκετό καιρό επίμονα το καθεστώς Ερντογάν, περιγράφοντας τις «παγίδες» που αυτό κρύβει για την ελληνική πλευρά.

Τονίζει δε ότι ως προς αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Όσο για το εάν ο Ταγίπ Ερντογάν «περιμένει στη γωνία» τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, με γνώμονα την ηχηρή απάντηση που είχε λάβει κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι απολύτως σαφής.

*O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιών, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί σκότωσαν την Ειρήνη Λαγούδη – Αποκάλυψη - «βόμβα» Ταουξή στο Newsbomb.gr

Έκρηξη ταβέρνα Καλαμάτα: Το μεγάλο μυστικό που έκρυβε η τραγωδία