LIVE BLOG: Νύχτα αγωνίας σε Ηλεία, Μεσσηνία και Εύβοια - Τεράστια μάχη με τις φλόγες

Ελένη Κολιοφούτη

Δύσκολες ώρες σε Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία

Φωτιά ΤΩΡΑ: Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τα κύρια πύρινα μέτωπα να εντοπίζονται σε Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία - Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 118 πυρκαγιές. Όπως είπε, στις Ροβιές Ευβοίας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 58 οχήματα, ενώ έχουν σταλεί 5 sms από το 112 για εκκένωση οικισμών.

H φωτιά στην Εύβοια μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα: μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Την ίδια ώρα στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ακολούθησαν συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Αργά το βράδυ συνεχιζόταν η μάχη για να μείνουν οι φλόγες μακριά από τον εμβληματικό οικισμό, με το πύρινο μέτωπο να έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, ξυπνώντας μνήμες από τις εφιαλτικές εικόνες του 2007. Στο σημείο μετέβησαν το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται για την δημιουργία προστατευτικού κλοιού γύρω από την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των πυρκαγιών:

06:12
Γιάννης Φιλιππάκος

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )
04:34
Γιάννης Φιλιππάκος

Τιτάνια μάχη για να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

04:02
Γιάννης Φιλιππάκος

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλεί το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Newsbomb.gr από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τονίζεται ότι η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά βρίσκεται σε ύφεση.

Οι φλόγες αργά το βράδυ της Τετάρτης πλησίασαν απειλητικά στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν αγώνα για να κρατήσουν μακριά τις φλόγες, οι οποίες στο πέρασμά τους έχουν κάψει τουλάχιστον 20 σπίτια στους οικισμούς Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί 12 Κοινότητες.

02:50
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στην Εύβοια: Η προσοχή στραμμένη στο μέτωπο του Δρυμώνα - Μάχες με τις αναζωπυρώσεις

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνεπικουρία χωματουργικών μηχανημάτων στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή.

Τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

01:17
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στην Εύβοια - Νέο μέτωπο στην περιοχή Δάφνη

Το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έχει επεκταθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει νέο μέτωπο στην περιοχή Δάφνη κοντά στις Ροβιές όπου νωρίτερα την Τετάρτη (4/8) οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η επέλαση της πυρκαγιάς έχει κάνει προκαλέσει σε σπίτια.

Στα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

00:02
Ελένη Κολιοφούτη

Φωτιά Εύβοια: Στη Λίμνη την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Tην Εύβοια θα επισκεφθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του Νομού θα επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας σύμφωνα με το evima.

23:56
Ελένη Κολιοφούτη

Αρχαία Ολυμπία: Οι φλόγες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο

23:37
Ελένη Κολιοφούτη

Αρχαία Ολυμπία: Συγκλονίζουν οι εικόνες από drone

23:12
Ελένη Κολιοφούτη

Χωρίς ρεύμα η Αρχαία Ολυμπία

Χωρίς ρεύμα είναι η περιοχή της Ολυμπίας εδώ και λίγη ώρα καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το ilialive.

Αυτή την στιγμή μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα έχουν δημιουργήσει μια ζώνη προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ΔΟΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς το μέρος τους.

22:49
Ελένη Κολιοφούτη

Καιρός: Στο «κόκκινο» όλη η χώρα για κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved