Ολοκληρώθηκε η πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου - Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό

Νεφέλη Σκαρλίδου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πρεσβεία λίγα λεπτά πριν από τις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ. Μετά τις 4 ξεκίνησαν και τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, μέσω της οδού Πανεπιστημίου όπως και των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, εργατικών σωματείων του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και φορέων από τα Προπύλαια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά. Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Μετά το πέρας της πορείας άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Από νωρίς ξεκίνησε η ένταση στο Πολυτεχνείο, με φοιτητές να μην επιτρέπουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών, ενώ λίγο μετά τις 9:45 σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές που έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν γροθιές και μπουνιές.

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στην 48η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

19:35
Νεφέλη Σκαρλίδου
Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας σε Εξάρχεια και Αλεξάνδρας
19:09
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σε αστυνομικό κλοιό τα Εξάρχεια

Την ίδια ώρα δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στα Εξάρχεια υπό τον φόβο επεισοδίων.

19:04
Νεφέλη Σκαρλίδου

Η πορεία κατευθύνεται προς την Αλεξάνδρας

18:47
Νεφέλη Σκαρλίδου

Η εικόνα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μυτίλη

18:41
Νεφέλη Σκαρλίδου

Live από την μεγάλη πορεία για την Πολυτεχνεία


18:29
Νεφέλη Σκαρλίδου
18:22
Νεφέλη Σκαρλίδου

Έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ η κεφαλή της πορείας

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Έφτασε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

18:14
Νεφέλη Σκαρλίδου

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε λίγο φτάνει η κεφαλή της πορείας

18:01
Νεφέλη Σκαρλίδου

Τσίπρας: Οι αγώνες της νεολαίας απέναντι σε μια ακραία συντηρητική πολιτική είναι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση που έκανε σήμερα, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού».

«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

17:53
Νεφέλη Σκαρλίδου

Εικόνες από την πορεία της 48ης Επετείου

Φωτογραφίες: Κώστας Πλιάκος

Λίγο πριν από τις 6 η κεφαλή της πορείας πέρασε από το Πολεμικό Μουσείο

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved