Liveblog: Τέταρτη μέρα «μάχης» με τις φλόγες – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για τις αναζωπυρώσεις

Newsbomb

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη μέρα δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς. Η εικόνα δείχνει βελτιωμένη σε αρκετά μέτωπα με τους πυροσβέστες να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις - Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα.

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα τέσσερα μέτωπα της δασικής πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Μέγαρα, Λουτράκι και Λακωνία.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι σε δύσβατο σημείο ενώ καίγονται δέντρα που είναι πολύ ψηλά, πάνω από 15 μέτρα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Στα μέτωπα της Δυτικής Αττικής το πρωινό της Πέμπτης η εικόνα δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Σε Μάνδρα και Δερβενοχώρια υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες σε σημεία που είναι δύσκολο να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα. Στα συγκεκριμένα σημεία θα επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Ειδικά για τα Δερβενοχώρια, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο επικίνδυνο μέτωπο.

Η βραδιά στο Λουτράκι που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή ήταν ήρεμη. Δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με την φωτιά στο Λεύκοχωμα Σπάρτης σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής στο newsbomb.gr το μέτωπο είναι σε ύφεση.

Σύλληψη 30χρονου για εμπρησμούς

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, 30χρονος ομολόγησε τρεις φωτιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μία πέρυσι και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα την Πέμπτη.

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Σήμερα Πέμπτη (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
09:39
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

09:19
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αρτοποιός: Τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι πάνε καλά

Τα μέτωπα της φωτιάς στα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι πάνε καλά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 1;003, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενώ όπως είπε ο ίδιος, είναι πολύ καλή η είκονα και στη Ρόδο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις τοπικές δυνάμεις.

Για τα Δερβενοχώρια είπε ότι υπάρχουν πολύ μικρές διάσπαρτες ενεργές εστίες μέσα στην περίμετρο της φωτιάς και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σήμερα θα οριοθετηθεί το μέτωπο.

Για την εστία της φωτιάς στο χωριό Στεφάνη, από όπου υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί η φωτιά στην Πάρνηθα, είπε εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη, ότι σήμερα δεν καπνίζει τίποτα εκεί και ότι οι κάτοικοι κοιμήθηκαν ήσυχοι.

Για το Λουτράκι, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση.

Για τη Ρόδο είπε ότι η εικόνα είναι καλή και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο δυτικό κομμάτι από τον Προφήτη Ηλία προς Έμπωνα.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο της πυρκαγιάς.

08:42
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Λακωνία

Οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Πυργί του Δήμου Πύλου – Νέστορος στην Λακωνία, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής κ. Κώστας Τσίγκας.

Επι τόπου επιχειρούν 52 πυροσβέστες, τρια πεζοπόρα τμήματα και 15 υδροφόρα οχήματα, ενω ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 4 αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Η φωτιά στα όρια των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα έχει τέσσερα μετώπα, μήκους 3-4 χλμ. Χθες, ελικόπτερο ERRICSON που επιχειρούσε στη φωτιά έκανε αναγκαστική προσγείωση στο παλαιό αεροδρόμιο της Σπάρτης λόγω μηχανικής βλάβης.

08:07
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αττική και Λουτράκι

Η πιο δύσκολη πυρκαγιά είναι αυτή που ξέσπασε την Τρίτη 18 Ιουλίου στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση.

Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάντως, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ταρασλιά Αντιδήμαρχο Τύπου και Επικοινωνίας Δήμου Ρόδου και τα τρία μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται σε ύφεση.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα και τα εναέρια μέσα, συνδράμοντας με τη σειρά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη η εικόνα σε Δυτική Αττική και Λουτράκι

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες εντός του καμένου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό. Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Σε ύφεση η φωτιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουλίου σε δασική έκταση στο Λευκόχωμα Λακωνίας είναι σε ύφεση και στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

07:34
Γιάννης Φιλιππάκος

Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 Πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό.

Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 Πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

07:12
Γιάννης Φιλιππάκος

Κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Μεγάρων - Περαχώρας

Η επαρχιακή οδός Μεγάρων - Περαχώρας είναι κλειστή με αποτέλεσμα να υπάρξει εκνευρισμός από τους οδηγούς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει γιατί έχει κλείσει ο δρόμος.

Η φωτιά έκαιγε την Τετάρτη ανεξέλεγκτη ενώ κινδύνευσαν και οικισμοί. Πυρκαγιά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση και κανείς δεν καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο έχει κλείσει ο δρόμος.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, υπάρχει εντολή να μην περνάει κανένας, ενώ στον δρόμο έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα, καθώς δεν υπήρχε προειδοποίηση ή ενημέρωση ότι ο δρόμος είναι κλειστός.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι η παλιά εθνική Μεγάρων – Περαχώρας, ο δρόμος που πηγαίνει στον «Τιτάνα».

06:57
Γιάννης Φιλιππάκος

Στις φλόγες εργοστάσιο με καύσιμα στα Δερβενοχώρια

Φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε εργοστάσιο παραγωγής δευτερογενών καυσίμων στα Δερβενοχώρια. Ο καπνός που βγαίνει από το φλεγόμενο εργοστάσιο είναι πολύ έντονος.

Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ εκτιμάται πως με τις ρίψεις από εναέρια μέσα θα καταφέρουν να την σβήσουν.

06:47
Γιάννης Φιλιππάκος

Καύσωνας από σήμερα - Υποχωρούν οι άνεμοι

06:32
Γιάννης Φιλιππάκος

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Τροχαία έκλεισε την επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, από Θριάσιο προς Τιτάν, στο ύψος της καντίνας.

06:27
Γιάννης Φιλιππάκος

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά και εκεί παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved