Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας (photos - videos)

Newsbomb

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (1/10), η μεταφορά στο κλειστό του Γαλατσίου, των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοιείχανβρει καταφύγιοεπί εβδομάδες στην πλατεία Βικτωρίας.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΕΡΦΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αποσυμφορίστηκε η πλατεία Βικτωρίας με τη μεταφορά περίπου 1.300 προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν εκεί, στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου όπου θα παραμείνουν στα προθερμαντήρια του κτηρίου.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων καθάρισαν την πλατεία.

Η μεταφορά των προσφύγων έγινε με ειδικά δρομολόγια πέντε διπλών λεωφορείων του ΟΑΣΑ ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος επισκέφθηκε την πλατεία, στόχος του υπουργείου είναι να αποφορτιστεί η συγκεκριμένη περιοχή.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και να καθαρίσει η πλατεία Βικτωρίας. Δεν γίνεται να κάνουμε θαύματα. Σημαντικό είναι να τους παρέχουμε ασφάλεια και να ζουν σε καλύτερες συνθήκες και να μην γίνονται δέκτες ακραίων επιθέσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκονταν σε εξέλιξη δυο παράλληλες συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει η Γ' Σεπτεμβρίου σ' εκείνο το ύψος.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στην Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διαδήλωσε ενάντια στις «ρατσιστικές συνάξεις μίσους».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου «είμαστε υπέρ της μεταφοράς προσφύγων σε κλειστούς χώρους, αλλά ζητάμε από τον δήμαρχο Αθηναίων να ανοίξει χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής».

Τη δική τους συγκέντρωση πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν να αδειάσει η πλατεία από πρόσφυγες και μετανάστες. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις ταλαίπωρες αυτές ψυχές. Θέλουμε να ζήσουν σαν άνθρωποι, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εδώ διεξάγεται εμπόριο ανθρώπων και ναρκωτικών. Η πλατεία πρέπει να αδειάσει» δήλωσε ένας δάσκαλος της περιοχής.

Καταστηματάρχης ο οποίος διατηρεί καφετέρια στην πλατεία υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι «τα καταστήματα έχουν καταστραφεί τελείως, ο τζίρος έχει πέσει κατά 90% και δεν έχουμε να πληρώσουμε τις δόσεις στο ΙΚΑ και τους μισθούς στους υπαλλήλους».

Το κλίμα στην πλατεία ήταν γενικά ήρεμο, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες φραστικές αντεγκλήσεις.

plateia victorias 4

Οι δυο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την διακριτική παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ.

plateia victorias 3

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία, ωστόσο τα μέλη του ΚΕΕΡΦΑ, οι κάτοικοι και οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.