ΕΛΛΑΔΑ

Λιμάνι Πειραιά: Νέες -άκαρπες- προσπάθειες μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών σε δομές φιλοξενίας

Λιμάνι Πειραιά: Νέες -άκαρπες- προσπάθειες μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών σε δομές φιλοξενίας

Κανένα ενδιαφέρον να μετακινηθούν δεν δείχνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά.

Για μια ακόμα φορά σήμερα Παρασκευή (08/04) στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη βοήθεια μεταφραστών, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι έχουν στήσει τις σκηνές τους στην πύλη Ε2, να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Τους καλούν να μαζέψουν στις σκηνές τους και τους ενημερώνουν ότι όσοι είναι Αφγανοί υπήκοοι μπορούν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, ενώ οι υπήκοοι Συρίας θα μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

peiraias2

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη ένα πούλμαν βρίσκεται έξω από την πύλη Ε2 με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν δείχνει κάποια πρόθεση επιβιβαστεί σε αυτό.

Ανάλογη προσπάθεια ενημέρωσης από το Λιμενικό Σώμα έγινε το πρωί και σε μετανάστες και πρόσφυγες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Αφγανοί ανέφεραν στα στελέχη του Λιμενικού ότι ομοεθνείς τους που «απέδρασαν» από τις οργανωμένες δομές, τους είπαν ότι εκεί είναι χειρότερα και να μείνουν στο λιμάνι. Το ίδιο γεγονός ανέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και στην πύλη Ε-2.

Κατά τη χθεσινή διανομή του συσσιτίου, μοιράστηκε από κάποια άτομα, που δήλωσαν αλληλέγγυοι, ένα χαρτί στα αραβικά και φαρσί που σύμφωνα με τον επίσημο μεταφραστή του λιμενικού στην πύλη Ε-2 έλεγε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει πούλμαν για να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από εδώ στην Αθήνα με προορισμό τα βουνά. Μην πάτε και μην μπαίνετε μέσα στο λεωφορείο. Να μείνετε σταθερά στις θέσεις σας εδώ στον Πειραιά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας και την ελευθερίας μας».

Το κείμενο φέρεται να υπογράφει η κίνηση «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προχώρησε στη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) και από το πρωί της Δευτέρας 11 Απριλίου, θα ξεκινήσει να μοιράζεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι.

hc

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονταν 4.668 άνθρωποι.

Συγκεντρώσεις το απόγευμα

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής μέλη της Χρυσής Αυγής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «σχέδια ισλαμοποίησης της Ελλάδος», ενώ αναφέρει ότι «το κράτος που ληστεύει τον Έλληνα φορολογούμενο σιτίζει δωρεάν μαχαιροβγάλτες από την Αφρική και την Ασία».

Συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματίσει στην πλατεία Κοραή, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ΚΕΕΡΦΑ.

«Έξω οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τον Πειραιά και τις γειτονιές του Παύλου Φύσσα. Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους στο λιμάνι του Πειραιά» αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της.

Συνέχεια στις επαναπροωθήσεις

Επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (08/04/2016), η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία.

Από τη Μυτιλήνη μεταφέρονται ήδη στο Δικελί της Τουρκίας 45 πρόσφυγες, με το πλοίο «Λέσβος», το οποίο αναχώρησε νωρίτερα την Παρασκευή ενώ συνολικά σήμερα αναμένεται να επαναπροωθηθούν προς τη γειτονική χώρα, 140 άτομα.

Εν τω μεταξύ ένα πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε κατά την πρωινή διαδικασία, η οποία συνοδεύτηκε από διαμαρτυρία ακτιβιστών.

Τέσσερις αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επαναπροώθηση των προσφύγων, έπεσαν στη θάλασσα και κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού έφτασαν και κρεμάστηκαν (τρεις από αυτούς) στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, με σκοπό να το εμποδίσουν να φύγει από το νησί.

Άμεσα βρέθηκαν στο σημείο στελέχη και υπάλληλοι των αρμόδιων αρχών, οι οποίοι ανέσυραν τους τρεις ακτιβιστές από τη θάλασσα, τους συνέλλαβαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Περισσότεροι από 52.600 οι «εγκλωβισμένοι»

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν στη χώρα συνολικά 52.666 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικότερα στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 11.269 άνθρωποι, στο λιμάνι του Πειραιά 4.668 και στα νησιά 6.499.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Την ίδια ώρα, χαμηλά συνεχίζουν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Όλη μέρα χθες και μέχρι σήμερα το πρωί πέρασαν στα νησιά μόλις 144 άτομα.

Από το πρωί της Πέμπτης και έως σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στη Μυτιλήνη αποβιβάσθηκαν 43 άτομα, στη Χίο 94 και στη Σάμο 12.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 459 προσφύγων στη Μυτιλήνη, 188 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν: Στη Μόρια 3.146, στη Χίο 1.766 και στη Σάμο 464. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hot spot δίνονται χωρίς να υπολογισθούν οι εσωτερικές μετακινήσεις που υπήρξαν χθες το βράδυ και οι σημερινές επανεισδοχές στην Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις