Συναγερμός! Μυστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τζιχαντιστές στην Αθήνα – Τι φοβούνται οι Αρχές

Συναγερμός! Μυστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τζιχαντιστές στην Αθήνα – Τι φοβούνται οι Αρχές

Σύλληψη 32χρονου υπόπτου στην πλατεία Κολιάτσου – Η επαφή «Τζιχάντ» στο κινητό του

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας για τον έλεγχο ακραίων ισλαμιστών σε άτυπους λατρευτικούς χώρους στην Αττική.

Σε μυστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στις 31 Αυγούστου 2017 σε χώρο που λειτουργούσε παλιότερα ως άτυπο τζαμί στην πλατεία Κολιάτσου, προσήχθησαν τρεις υπήκοοοι Μπαγκλαντές.

Ρεπορτάζ του «Έθνους» χαρακτηρίζει ως πιο επικίνδυνη περίπτωση έναν από τους τρεις προσαχθέντες, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος ασπάζεται τη σαλαφιστική ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία το Ισλάμ πρέπει να εξαγνιστεί από τη δυτική επιρροή. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο κινητά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο ένα είχε εγκαταστήσει εφαρμογή κρυπτογράφησης συνομιλιών, ενώ βρέθηκε πλήθος επαφών, μία εκ των οποίων είχε το όνομα «τζιχάντ». Επίσης υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό με ακραία κηρύγματα του Ισλάμ.

Ο 32χρονος δεν είχε έγγραφα παραμονής και είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας 500 ευρώ σε Τούρκο διακινητή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαγκλαντές, έζησε για μεγάλο διάστημα στην Τεχεράνη μέχρι που αποφάσισε να αφήσει το Ιράν και να ακολουθήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Κατά την προσαγωγή του στην ΕΛΑΣ ήταν αγχωμένος και δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Οι δύο ομοεθνείς του προσκόμισαν τις άδειες παραμονής και αφέθησαν ελεύθεροι έπειτα από ανάκριση. Συνεχίζουν ωστόσο να βρίσκονται υπό στενή και διακριτική παρακολούθηση.

Σε όλη την Ελλάδα παρακολουθούνται περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων τα 15 θεωρούνται φανατισμένα.