Με δύο σενάρια για τις συντάξεις κατατέθηκε στην Ε.Ε. το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019

Κατατέθηκε προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη…

Αυτοί είναι οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στο Α.Τ. Ομόνοιας

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δημοσίευσε φωτογραφίες…

«Βόμβα»: Η Σαουδική Αραβία έτοιμη να παραδεχτεί τον θάνατο του Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει μια ανακοίνωση με…

Γερμανία: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες και «άρωμα» τρομοκρατίας στην ομηρία στον σιδηροδρομικό σταθμό

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα 15 Οκτωβρίου…

Πασίγνωστος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα κινδυνεύει με φυλάκιση 12 ετών στην Τουρκία (Vid)

Τουρκικό δικαστήριο απέδωσε κατηγορίες στον γνωστό ποδοσφαιριστή…

Κορυφαίος καθηγητής κλίματος: Ξέρουμε τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Κορυφαίος καθηγητής κλίματος: Ξέρουμε τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Φωτιά: Το μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, «που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών», στέλνει ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία (Penn State) και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, Μάικλ Μαν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Μάικλ Μαν υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά μας οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

19829903

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μάικλ Μαν στον Δημήτρη Μάνωλη:

Η Ελλάδα βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία. Πόσο φυσιολογικές ή αναπόφευκτες μπορούν να θεωρηθούν οι πυρκαγιές αυτού του μεγέθους και της αγριότητας; Πόσο διαφέρουν σήμερα οι πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώνονταν στο παρελθόν;

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει και στις ΗΠΑ είναι ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση απ΄ ό,τι στο παρελθόν, αλλά επίσης εξαπλώνονται και πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σύμπτωσης μεταβολών -ξηρότερων συνθηκών, πιο υψηλές θερμοκρασίες -που συναντώνται σε μια «τέλεια καταιγίδα» προκαλώντας αυτές τις ισχυρές πυρκαγιές.

Πιστεύετε ότι οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα, που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και άγριων πυρκαγιών.

19829910

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές;

Η διαχείριση της πυρκαγιάς δεν είναι ο τομέας της ειδικότητάς μου, αλλά μπορώ να σας πω το εξής: Χωρίς να ενεργήσουμε κατά της βασικής αιτίας αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών -της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο- το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση.

19830842

Τι μέτρα θα προτείνατε για την αντιμετώπιση αυτού του ακραίου φαινομένου;

Πρέπει να δράσουμε για την προστασία του κλίματος. Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα (περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης του πλανήτη).