Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χωρίς πρύτανη και σύγκλητο εδώ και 20 χρόνια

Newsroom Newsroom

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χωρίς πρύτανη και σύγκλητο εδώ και 20 χρόνια

Εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη καθώς και τη συγκρότηση συγκλήτου ζητούν οι καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές ζητούν την άμεση έναρξη των διαδικασιών, υπενθυμίζοντας ότι το ίδρυμα εξακολουθεί να διοικείται, έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας, από διοικούσα επιτροπή.

«Όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος. Η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος στο ΕΑΠ, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ακαδημαϊκή και διοικητική του λειτουργία, αποτελεί συγχρόνως και παραβίαση της ισχύουσας πανεπιστημιακής νομοθεσίας», αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Το ΕΑΠ, τόσο με βάση την ειδική νομοθεσία που το διέπει, όσο και με βάση τη γενική νομοθεσία για τα ΑΕΙ που καλύπτει τα ενδεχόμενα κενά της ειδικής νομοθεσίας, έχει καταστεί οριστικά, πλέον, αυτοδύναμο και το μόνο που απομένει είναι να κινηθεί η σχετική διαδικασία εκλογής πρύτανη και συγκρότησης της συγκλήτου, η οποία καταχρηστικά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι στο ελληνικό νομικό και διοικητικό σύστημα η δημόσια διοίκηση δεν δικαιούται να μην εφαρμόζει, να παγώνει, ή να αναστέλλει τον νόμο, κατά μείζονα λόγο όταν ο νόμος αυτός υλοποιεί μία θεμελιώδη συνταγματική αρχή, όπως είναι η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 5 Συντ.)», προστίθεται στην απόφαση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved