Σεισμός στην Κρήτη: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο νησί

Newsbomb

Σοκαρισμένη είναι η Κρήτη από τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ που έπληξε το νησί το πρωί της Δευτέρας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε περίπου στις 9:15 στην ανατολική Κρήτη. Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο.

Δυστυχώς από τον σεισμό στην Κρήτη έχει χάσει τη ζωή του ένας άνδρας που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του ναού του προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι.

Ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό (Αρκαλοχώρι κλπ).

Σεισμός στην Κρήτη: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο νησί

14:40
Κυριάκος Κορωναίος

Ηράκλειο: Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις

Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.

13:54
Μάριος Καλογερόπουλος

Στυλιανίδης από Κρήτη: Προχωράμε βήμα-βημα

Συνεδρίασε στο Αρκαλοχώρι το έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.

«Προχωράμε βήμα - βήμα», τόνισε ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης με πρώτο βήμα σήμερα, με τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες.

«Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

13:48
Μάριος Καλογερόπουλος

Κλειστές οι δομές του ΟΑΕΔ στην Κρήτη

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές του ΟΑΕΔ στην Κρήτη, λόγω του σεισμούς των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δομών του (των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης-ΚΠΑ2, των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας-ΕΠΑΣ, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΙΕΚ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης) για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές, που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

13:46
Μάριος Καλογερόπουλος

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον περιφερειάρχη Κρήτης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου, από το Ναύπλιο, όπου βρίσκεται για τις τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια, εξέφρασε τη λύπη της για τον νεκρό, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη και ευχήθηκε η κατάσταση των τραυματιών, να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Τόνισε, επίσης, ότι η σκέψη όλων μας είναι εκεί και σημείωσε, ότι οι δυσκολίες για τον τόπο δεν τελειώνουν.

13:33
Μάριος Καλογερόπουλος

Συγκινεί ο δήμαρχος Βιάννου για τον νεκρό από τον σεισμό στην Κρήτη

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Τον γνώριζα από μικρός, καθώς ήμασταν φίλοι, συμμαθητές και συγχωριανοί» είπε ο δήμαρχος Βιάννου στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

13:20
Μάριος Καλογερόπουλος

Στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο οχτώ τραυματίες από τον σεισμό στην Κρήτη

Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο μετά τον σεισμό στον νομό Ηρακλείου σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Από τους οκτώ, ένας είναι πολυτραυματίας, δύο με κατάγματα και οι υπόλοιποι με εκδορές.

13:12
Μάριος Καλογερόπουλος

Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον θάνατο του εργάτη στην Κρήτη

13:03
Μάριος Καλογερόπουλος

Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Έφη Κουτεντάκη.

12:48
Κυριάκος Κορωναίος

Οικονόμου: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση για τον σεισμό

«Θα ξεκινήσω με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, αν δεν βρίσκεται θα προσγειωθεί σε λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού».

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές αρχές στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται. Νομίζω έχουν οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

12:38
Μάριος Καλογερόπουλος

Μεγάλες καταστροφές στο Αρκαλοχώρι

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved