ΣΕΙΣΜΟΙ

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Σε αναζωπύρωση η σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Σε αναζωπύρωση η σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια

Σεισμός «Επιβάλλεται πιστή εφαρμογή του προληπτικού σκέλους του σχεδίου Εγκέλαδος» τόνισε στο Newsbomb.gr, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στη νότια Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Σάββατο στις 11:38 στην Εύβοια με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Ζάρακες και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, η πρώτη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική, σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είναι 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χλμ από τους Ζάρακες Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Επίσης, σημειώθηκε δεύτερη δόνηση στο ίδιο σημείο έντασης 2,6 Ρίχτερ.

Η τρίτη δόνηση των 2,2 Ρίχτερ σημειώθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά.

Εφαρμογή του προληπτικού επιχειρησιακού σχεδίου «Εγκέλαδος»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σεισμοί ανάλογου μεγέθους από την ίδια περιοχή μας απασχόλησαν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και το Δεκέμβριο 2022. Στην συνέχεια υπήρξε μια ηρεμία και τώρα όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει ξανά σε μια περίοδο σεισμικής έξαρσης».

Και πρόσθεσε: «για τον λόγο αυτό επιβάλλεται εγρήγορση και πιστή εφαρμογή του προληπτικού επιχειρησιακού σχεδίου "Εγκέλαδος"».

«Εξέλιξη του προηγούμενου φαινομένου»

Νωρίτερα το Newsbomb.gr επικοινώνησε και με τον σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Βασίλη Καραστάθη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως ο σημερινός σεισμός εντάσσεται στην εξέλιξη του φαινομένου του περασμένου Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα είπε πως «ο σημερινός σεισμός με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ στην Νότια Εύβοια, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο στον οποίο είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο σεισμική δραστηριότητα με σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς επίσης και άλλοι πέντε σεισμοί με μεγέθη άνω των 4 Ρίχτερ. Η σημερινή δόνηση είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή και εντάσσεται στην εξέλιξη του προηγούμενου φαινομένου».

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είχε δώσει σεισμική ακολουθία και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο στην περιοχή», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή. «Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στα βόρεια προάστια. Πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά δεν νομίζω να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο σεισμό», σημειώνει και προσθέτει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

seismostora

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τους σεισμούς στην Ελλάδα