ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Χάρτης σεισμού
Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
emsc-csem

Σεισμός Τώρα: Αλλεπάλληλοι μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη νότια Κρήτη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 21:58 στη νότια Κρήτη.

Η δόνηση σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν 48 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στην περιοχή της Μεσαράς και είχε εστιακό βάθος 7,7 χλμ.

5,2 Ρίχτερ από EMSC και USGS

Η αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), κατέγραψε το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.

Το cretalive εξασφάλισε βίντεο από τις Μοίρες, στο οποίο καταγράφεται η στιγμή που γίνεται ο σεισμός.

Αρκετοί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν σημειωθεί αρκετοί αισθητοί μετασεισμοί, με μεγαλύτερο τα 4,2 Ρίχτερ (μέτρηση EMSC) που σημειώθηκε στις 02:52 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Παρασκευής 19/5).

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση»

Τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τον σεισμό στο Ηράκλειο ανέλυσε μέσω του Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί πολύ προσεκτική παρακολούθηση: «Έχουν προηγηθεί μερικοί μικρότεροι σεισμοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιβάλλουν πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τη μεριά των επιστημόνων. Από τη μεριά των τοπικών αρχών επιβάλλονται τα μέτρα προστασίας τα οποία ούτως ή άλλως από το επιχειρησιακό σχέδιο ''Εγκέλαδος''», ανέφερε αρχικά.

Όσον αφορά στο ερώτημα για το αν ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν επιφυλακτικός: «Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αυτή τη στιγμή. Πολύ περισσότερο επειδή είναι στον χερσαίο χώρο. Δεν είναι στο θαλάσσιο χώρο για να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας», κατέληξε.

Λέκκας για σεισμό στο Ηράκλειο: Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

Για τον σεισμό μίλησε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος τόνισε στο cretalive.gr: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις Μοίρες. Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι».

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

«Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά.

Τονίζεται ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, παραμένουν σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής. Ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία κι επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούν από κοινού το φαινόμενο και την εξέλιξη του. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες».

Σχετικές ειδήσεις