ΣΕΙΣΜΟΙ

Συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ με το ρήγμα της Αταλάντης; Τι απαντούν στο Newsbomb.gr οι σεισμολόγοι

Συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ με το ρήγμα της Αταλάντης; Τι απαντούν στο Newsbomb.gr οι σεισμολόγοι
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό των 5,1 της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δύκτυο, στη συνέχεια αυτός υποβαθμίστηκε σε 4,8 ρίχτερ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.

Δυνατός σεισμός 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Ιουνίου 2023 κοντά στην Αταλάντη.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα καθώς και στις γύρω περιοχές ακτίνας περίπου 100 χιλιομέτρων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να αναφερθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν στα 13,6 χλμ.

Θα υπάρξει σεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος Θανάσης Γκάνας μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως ο σεισμός ενώ αρχικά μεταδόθηκε πως συνέβη σε ρήγμα της Αταλάντης, τελικά έγινε σε μικρότερο ρήγμα το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

«Το μέγεθος είναι 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ - μία ασθενής δόνηση. Έγινε αισθητός σε αποστάσεις περίπου 100χλμ».

Ο κ. Γκάνας ανέφερε μάλιστα πως θα έχουμε μετασεισμούς. «Μία μικρή μετασεισμική ακολουθία της τάξης της μίας εβδομάδας περίπου» πρόσθεσε ο Θανάσης Γκάνας.

«Ο σεισμός δεν έγινε σε ρήγμα της Αταλάντης. Είναι σε ένα άλλο μικρό ρήγμα το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά της Αταλάντης και έχει βάθος 13 χλμ.

Αισθητός σε υψηλά κτίρια

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «η περιοχή δίνει σεισμούς λόγω γνωστού ρήγματος και αυτό είναι θετικό. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Στην Αθήνα έγινε αισθητός κυρίως σε υψηλά κτίρια. Δεν είχαμε επιπτώσεις».

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό των 5,1 της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο, στη συνέχεια αυτός υποβαθμίστηκε σε 4,8 ρίχτερ. Βέβαια, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Το ρήγμα στην Αταλάντη

Πάντως, όπως δήλωσε και ο κ. Λέκκας ο σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη αλλά δε συνδέεται με αυτό το ρήγμα.

«Το ρήγμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικό από το 19ο αι. μ.Χ., πριν, δηλαδή, από περίπου 130 χρόνια. Το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, και όχι σε 100 - 150 χρόνια, αλλά σε μία περίοδο της τάξεως των 600 - 700 χρόνων», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα της ηπειρωτικής λεκάνης που δεν είναι προς τη μεριά του ευβοϊκού κόλπου αλλά προς τη μέσα πλευρά δηλαδή Ορχομενό και Αμφίκλεια. Είναι ένα από τα ρήγματα που κάνουν μία μικρή λέκάνη και εκεί έγινε και ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος», εξηγεί ο σεισμολόγος.

Δεν είχαμε επιπτώσεις.

Ο κ. Λέκκας εξηγεί με τη σειρά του πως «ο σεισμός έγινε αισθητός στην περιοχή και μέχρι την Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με το συγκεκριμένη σεισμικότητα».

Επιπλέον, ο κ. Λέκκας ξεκαθαρίζει πως το ρήγμα στο οποίο έγινε ο σεισμός είναι κοντινό παράλληλο ή εγκάσιο - ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία - ρήγμα και απέχει τουλάχιστον 20χλμ. από το ρήγμα της Αταλάντης.

«Το ρήγμα της Αταλάντης δεν είναι ακόμα ώριμο για να δώσει κάποιο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Πάντως στο σημείο κατευθύνεται ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ κ. Μόκκος και θα εκτιμήσει την κατάσταση.

Οι κάτοικοι τις επόμενες ώρες να μην προσεγγίζουν παλιά σπίτια και περιοχές με κατολισθήσεις. Η περιοχή είναι σε χαμηλά σεισμικά επίπεδα και δεν υπάρχει ανησυχία.

Σχετικές ειδήσεις