ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας σεισμού

Αϊτή: Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας σεισμού

Σεισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε τους τραυματισμούς άλλων 36 στη δυτική Αϊτή, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία χθες Τρίτη, καθώς το φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου δοκιμαζόταν ήδη από πολύνεκρες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην πόλη Ζερεμί, πολλά σπίτια εμφάνισαν ρωγμές, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ κάποια είχαν προφανώς οικοδομηθεί κατά παραβίαση του πολεοδομικού κανονισμού.

«Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε η Κατιάνα Πιερ, 19 ετών, που έχασε τον σύζυγό της και τη μικρή της αδελφή στην καταστροφή.

Τρία από τα θύματα «ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας», σκοτώθηκαν «εξαιτίας της κατάρρευσης του σπιτιού τους», δήλωσε η Κριστίν Μονκελέ, αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας στον νομό Γκραντάνς.

Ο σεισμός, 4,9 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο μετά τις 05:00 [τοπική ώρα· 12:00 ώρα Ελλάδας] χθες, περίπου 9 χιλιόμετρα από τις ακτές στη νοτιοδυτική χερσόνησο της χώρας της Καραϊβικής, η οποία έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από καταστροφικές σεισμικές δονήσεις.

«Προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε θύματα. Ορισμένοι τραυματίες αεροδιακομίστηκαν στην πρωτεύουσα με ελικόπτερα. Έχουμε τουλάχιστον έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας», είπε ο Σοϊτμίλ Λορεΐς, εντατικολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο Σεντ Αντουάν, προσθέτοντας πως αναμένει να φθάσουν κι άλλοι τραυματίες από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Γίνονταν έρευνες χθες για να εντοπιστούν και να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. «Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να βρεθούν επιζήσαντες», τόνισε ο αϊτινός Ερυθρός Σταυρός.

Τα περισσότερα θύματα ζούσαν στη Σεντ Ελέν, φτωχή συνοικία της Ζερεμί.

«Τα ξημερώματα, με ξύπνησε ο εκκωφαντικός κρότος. Η γυναίκα μου (...) με παρακάλαγε να πάω να ψάξω τα παιδιά στο δωμάτιό τους. Με τη βοήθεια γειτόνων, μπόρεσα να σώσω τα δυο παιδιά μας, αλλά δυστυχώς η γυναίκα μου είναι νεκρή. Το σπίτι μας καταστράφηκε τελείως. Τα έχασα όλα», είπε σαραντάρης σε κρεβάτι νοσοκομείου, η μαρτυρία του οποίου περιέχεται σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον αϊτινό ειδησεογραφικό ιστότοπο JCOM Haïti.

«Μας προκαλούν θλίψη οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, οι καταστροφές, τα δεινά που υφίσταται ο αϊτινός πληθυσμός από τον σεισμό», σχολίασε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νοτιοδυτική χερσόνησος της Αϊτής είχε ήδη υποστεί μεγάλη καταστροφή τον Αύγουστο του 2021 από τον ισχυρό σεισμό 7,2 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.200 ανθρώπους και κατέστρεψε τουλάχιστον 130.000 σπίτια και άλλα κτίρια.

Το 2010, σεισμός 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους στη χώρα. Η δόνηση εκείνη μετέτρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς σε συντρίμμια κι άφησε άστεγους 1,5 εκατ. πολίτες.

Το σαββατοκύριακο, η Αϊτή επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, με απολογισμό 51 νεκρούς, 18 αγνοούμενους και 140 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές και επικαλέστηκε ο ΟΗΕ χθες.

Ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ετοιμάζεται να διανείμει 350.000 γεύματα και άλλη βοήθεια, ιδίως διατροφική, σε «αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Όμως «η ανασφάλεια και οι ζημιές στους δρόμους εμποδίζουν τις επιχειρήσεις αρωγής», πρόσθεσε καθώς στο κράτος της Καραϊβικής η βία των συμμοριών συνεχίζει να αποτελεί γάγγραινα.