ΣΕΙΣΜΟΙ

Συνεχίζονται οι σεισμοί στην Κεφαλονιά - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
Ο Άκης Τσελέντης και ο χάρτης με το επίκεντρο των σεισμών

Σεισμός Τώρα: Χωρίς τέλος οι μικροσεισμικές δονήσεις στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς.

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις με μέγεθος 3,5 και 3,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/3) κοντά στις βόρειες ακτές της Κεφαλονιάς

Οι δύο σεισμοί ακολουθούν τη σεισμική ακολουθία που έχει ξεκινήσει από τις 27 Φεβρουαρίου στο νησί της Κεφαλονιάς.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με το MEGA εξετάζουν δύο πράγματα. Είτε να πρόκειται για μία σειρά πολύ μικρών σεισμών που εκδηλώνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ή από την άλλη μεριά να είναι προσεισμοί και να περιμένουν κάτι μεγαλύτερο.

Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, αναφέρει πως υπάρχει μια «πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου».

Στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης παρουσιάζει το ρήγμα που επηρεάζεται από τις δονήσεις αυτές εξηγώντας ότι «δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου)».

Όπως συνεχίζει «το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη)», για να συμπληρώσει πως «το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα».

Δείτε τη σημερινή σεισμική ακολουθία, όπως την έχει καταγράψει ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του τομέα Γεωφυσικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι τοποθετημένος Δαμουλιανάτα της Κεφαλονιάς.