ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ιωάννινα: «Κάθε 30 δευτερόλεπτα και μια σεισμική δόνηση στην Ήπειρο»

Σεισμός Ιωάννινα: «Κάθε 30 δευτερόλεπτα και μια σεισμική δόνηση στην Ήπειρο»

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11.14 το βράδυ στην περιοχή των Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 152 μετασεισμοί, εκ των όποιων ο ισχυρότερος ήταν 4,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 3 το πρωί, ενώ στις 6.20 σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών.

"Σε 48 ώρες θα ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός"

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

«Αφού περάσουν 48 ώρες θα μπορέσουμε να πούμε ότι χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός» είπε ακόμα στο σταθμό μας ο κ. Λέκκας.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη... Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

Σχετικές ειδήσεις