ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Κως: Τέσσερις ατομικές βόμβες έπληξαν τα Δωδεκάνησα - Πηδούσαν από τα μπαλκόνια οι κάτοικοι

Σεισμός Κως: Τέσσερις ατομικές βόμβες έπληξαν τα Δωδεκάνησα - Πηδούσαν από τα μπαλκόνια οι κάτοικοι

Σεισμός Κως | Ειδήσεις: Το Newsbomb.gr στην Κω – Εικόνες αποκάλυψης στο νησί – Νέα ντοκουμέντα για το φονικό σεισμό - Ένας άνθρωπος ακρωτηριάστηκε, ένας έχασε το μάτι του - Τεράστιες ζημιές σε κτήρια - Άνοιξε στα δύο το λιμάνι - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες από την «λαβωμένη» Κω

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:31 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού (Bodrum) είχε έναν τραγικό απολογισμό: δύο νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Στιγμές τρόμου που δύσκολα θα ξεχάσουν έζησαν τόσο οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων όσο και των παράλιων της Τουρκίας από τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού. Οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρας αντίκρισαν εικόνες «αποκάλυψης».

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Τα δύο θύματα είναι τουρίστες, σουηδικής και τουρκικής καταγωγής αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον 39χρονο με τα αρχικά Σ.Κ. και ένα 27χρονο Α. Ν. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Κω

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ προκαλούν σοκ: Παλιά σπίτια και καταστήματα κατέρρευσαν, τοίχοι σμπαραλιάστηκαν, ενώ κατέρρευσε και το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Εξάλλου σοβαρές ζημιές υπέστη ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του μουσουλμανικού τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια, καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο.

Τα πρώτα λεπτά στο «μπαρ του θανάτου» μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Πανικός, ουρλιαχτά και στιγμές αλλοφροσύνης στο νυχτερινό κλαμπ, έπειτα από τα 6,6 ρίχτερ που συγκλόνισαν τα Δωδεκάνησα

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τις στιγμές που ακολούθησαν από τον φονικό σεισμό:

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της Κω - Εικόνες ταλαιπωρίας στο αεροδρόμιο

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο στο νησί της Κω μετά τον φονικό σεισμό 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, «το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί».

Στο μεταξύ Έλληνες και ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί για διακοπές έχουν στήσει μέχρι και αντίσκηνα στο αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου με την πρώτη ευκαιρία να κλείσουν εισιτήριο και να φύγουν από το νησί μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος για να το κάνουν καθώς το λιμάνι του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές και έχει κριθεί προσωρινά ανενεργό.

Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία της Κω

Με εντολή του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, από σήμερα και μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι δωρεάν.

Είναι μία κίνηση στήριξης των πολιτών της Κω αλλά και μία έμπρακτη χειρονομία αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους επισκέπτες μας που μας στηρίζουν και εμπιστεύονται την Κω για τις διακοπές τους.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή που ο εγκέλαδος χτυπά τα Δωδεκάνησα:

20170721 024852

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στο νησί

Ιδιαιτέρως ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα και προκάλεσε αρκετά προβλήματα.

Η ζωή στο νησί κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Στο χώρο του λιμανιού βρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.

Εικόνες αποκάλυψης και στην Αλικαρνασσό

Τον τρόμο του σεισμού έζησαν και οι κάτοικοι στα παράλια της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στην Αλικαρνασσό που ένιωσαν την γη να κινείται κάτω από τα πόδια τους.

Υπάρχουν τουλάχιστον 100 ελαφρά τραυματίες, κυρίως άνθρωποι που πήδηξαν από μπαλκόνια γιατί πανικοβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν ή ακόμη και πήγαν μόνοι τους στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, ανακοίνωσε η νομάρχης της Μαγνησίας Εσέν Γκιούλτζιβελεκ.

Ένα από τα video της στιγμής του σεισμού δείχνει ανθρώπους έξω από ξενοδοχείο, που αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητοι όταν καταλαβαίνουν ότι γίνεται σεισμός.

Τέσσερις ατομικές βόμβες έπληξαν τα Δωδεκάνησα

Τρόμο προκαλεί και η δήλωση του Τούρκου σεισμολόγου Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, που δήλωσε ότι ο σεισμός που αναστάτωσε Ελλάδα και Τουρκία τα ξημερώματα είχε ισχύ όσο 3-4 ατομικές βόμβες! ¨οπως τόνισε, πρόκεται για τον κύριος σεισμός και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι μετασεισμοί (που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 100) θα διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες αλλά η έντασή τους δεν θα ξεπερνούν τα 5,2 Ρίχτερ!

«Κουνηθήκαμε πολύ έντονα» δήλωσε ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κήπος του νοσοκομείου της πόλης γέμισε με τραυματίες, καθώς η οροφή του τμήματος εκτάκτων περιστατικών υπέστη ρωγμές και οι γιατροί αναγκάστηκαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες στον κήπο!

Το σεισμολογικό κέντρο του Καντιλί ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε τσουνάμι 10 εκατοστών. Στην παραλία Γκιούμπετ της Αλικαρνασσού γκρεμίστηκαν προβλήτες και προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον 12 σκάφη που ήταν δεμένα, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά στην παραλία από τα νερά του τσουνάμι. Το νερό έφτασε μέχρι 50 μέτρα από την παραλία. Μάλιστα, βρέθηκαν ψάρια μέσα σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά στην παραλία!

«Πρώτα άκουσα ένα θόρυβο και μετά ένα βουητό. Μέχρι να πω «τι έγινε» το σκάφος βρέθηκε στη στεριά. Δεν ξαναείδα τέτοιο πράγμα», δήλωσε ο Μετίν Κεστανετσί, καπετάνιος που την ώρα του σεισμού κοιμόταν μέσα στο σκάφος του.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το κέντρο της Σμύρνης και το Φετιγέ στην Αττάλεια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους.

Αυτό είναι το ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δόνηση

Συνέχεια του γνωστού σεισμικού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές του ΑΠΘ και σημειώνουν ότι αυτό το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).

earth1
earth2

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, pentapostagma)

Σχετικές ειδήσεις