ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες εγκλωβισμένους στη Σαμοθράκη

Κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες εγκλωβισμένους στη Σαμοθράκη

Σαν βροχή πέφτουν οι ακυρώσεις στα καταλύματα της Σαμοθράκης, μετά την ακινητοποίηση του ΕΓ-ΟΓ ΣΑΟΣ ΙΙ και τις μάταιες προσπάθειες του «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ», που λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.500 άτομα εκτιμάται πως θέλουν να φύγουν από το νησί, σύμφωνα με το voria.gr.

Το «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ», που επιστρατεύθηκε από το λιμάνι του Περάματος, δεν κατόρθωσε να δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης την Κυριακή. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της εταιρείας, το πλοίο αποσύρεται καθώς λόγω ελλιπών λιμενικών εγκαταστάσεων είναι αδύνατη η προσέγγιση του πλοίου στη Σαμοθράκη.

Δείτε εικόνες από το λιμάνι της Σαμοθράκης:

«Σε συνέχεια αυτού παρακαλούμε όπως ακυρωθούν τα εγκριθέντα δρομολόγια μέχρι την 31/8», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Δεμένο λόγω των ανέμων παραμένει και το ταχύπλοο που εκτελεί τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, με συνέπεια οι επισκέπτες και οι άνθρωποι του τουρισμού να βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ίδια ώρα εγκλωβισμένοι παραμένουν στο «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» από χθες το βράδυ πολλοί επιβάτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι τουρίστες που έχουν πληρώσει για καταλύματα και βλέπουν να χάνουν χρήματα, αλλά και τις διακοπές τους.

Επί του παρόντος δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την Τετάρτη ξεκινούν δρομολόγια για Αλεξανδρούπολη

Το ταχύπλοο καταμαράν «Αndros jet» θα ξεκινήσει από την Τετάρτη (14/08/2019) να εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη.

Το πρώτο δρομολόγιο του "Αndros jet" θα είναι από τη Σαμοθράκη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη και από Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη την Τετάρτη. Από την Πέμπτη 15/08 θα πραγματοποιεί καθημερινά τρία δρομολόγια. Το καταμαράν έχει δυνατότητα να αναπτύσσει 37 κόμβους ταχύτητα και έχει μεταφορική δυνατότητα 600 ατόμων και 75 οχημάτων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων 8 μποφόρ που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή, το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» δεν μπόρεσε να προσεγγίσει σήμερα, Δευτέρα (12/08/2019) τα ξημερώματα το νησί.

Το «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» είχε αναχωρήσει χθες (11/08) στις 21:20 το βράδυ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 654 επιβάτες, 142 ΙΧ οχήματα 5 φορτηγά και 42 δίκυκλα αλλά όταν έφθασε στο λιμάνι της Σαμοθράκης παρά τις προσπάθειες του πλοιάρχου λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στην Αλεξανδρούπολη στις 05:10 τα ξημερώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να δεχτεί πλοίο μέχρι 120 μέτρα. Το «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» είναι περί τα 115 μέτρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μανούβρες ώστε να ελλιμενιστεί.

Το ΣΑΟΣ, που εξυπηρετούσε το νησί είναι περί τα 95 μέτρα. Σημειώνεται πως νοκ άουτ, λόγω βλάβης, βρίσκεται και το πλοίο «Σαόνησος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεκαετή σύμβαση που έχει υπογραφεί με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΣΑΟΣ και λήγει την Οκτώβριο, δεν προβλέπεται τι θα γίνει αν υποστεί μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται στον… αέρα.

Για τη Σαμοθράκη, πάντως, δεν είναι ο πρώτος αποκλεισμός καθώς λόγω καιρού ή εξαιτίας βλαβών στα καράβια που εκτελούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Τον τελευταίο χρόνο το νησί αποκλείστηκε 7-8 φορές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr