ΕΛΛΑΔΑ

112: Αυτός είναι ο λόγος που δεν στάλθηκε μήνυμα για την πυρκαγιά στον Υμηττό

112: Αυτός είναι ο λόγος που δεν στάλθηκε μήνυμα για την πυρκαγιά στον Υμηττό

Τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε το σύστημα 112 στη φωτιά που έκαιγε όλη τη νύχτα τον Υμηττό εξήγησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς δεν εστάλη το μήνυμα κινδύνου για να μην δημιουργηθεί πανικός στους κατοίκους της Αττικής.

«Τα κριτήριά μας (για τη λειτουργία του 112) είναι επιχειρησιακά και μόνο. Η διαδικασία του SMS είναι μια ενδιάμεση λύση, η οποία μπορεί να στείλει μήνυμα σε γεωγραφικές περιοχές. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Αττικής θα έπρεπε να στείλουμε 502.348 SMS, λέγοντας σε αυτά τα SMS "Αν είστε κάτοικος του οικισμού Προσηλίου, θα πρέπει να εκκενώσετε λόγω πυρκαγιάς". Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τεράστιο πανικό. Πόσω μάλλον που τακτικά και επιχειρησιακά το βράδυ, όταν πρέπει να κάνουμε εκκενώσεις, προτιμούμε παγκόσμια συμβατικές διαδικασίες εκκένωσης. Διότι, πολλές φορές το SMS μπορεί να μην το ακούσει ο άλλος και μπορεί να καεί μέσα στο σπίτι του», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι, «από 1/1/2020, με το τελικό σύστημα του CBS μπορεί το SMS να πηγαίνει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό προορισμό, δηλαδή θα μπορούσε να πάει μόνο στον οικισμό του Προσηλίου, όχι απλά μήνυμα αλλά μήνυμα με συναγερμό, ώστε να ξυπνήσει τον άλλο... Χθες, επιλέξαμε να κάνουμε την εκκένωση άμεσα, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πανικό».