ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο ΑΘ. Πάπιστας

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο ΑΘ. Πάπιστας

Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας μετά την πολύωρη απολογία του στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού η οποία χειρίζεται το σκάνδαλο των «ιερών» ανταλλαγών μεταξύ δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι ο 32ος κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή απολογήθηκε για την κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» η οποία αφορά στην αγορά από τη Μονή Βατοπεδίου 64 οικοπέδων-φιλέτο, σε περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αγορά αυτή από την εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ» συνιστούσε νομιμοποίηση των ήδη παρανόμων αποκτημάτων (ακινήτων) της Μονής Βατοπεδίου, μετά τις γνωστές ανταλλαγές, που έγιναν από το δημόσιο μέσω ΚΕΔ.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Αθανάσιος Πάπιστας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία των 64 οικοπέδων αλλά και για τη συμμετοχή των κυπριακών εταιρειών «MANDEUS» και «RASADEL» στις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, οι ερωτήσεις της ανακρίτριας επικεντρώθηκαν και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο γνωστός στην υπόθεση αυτή, Κύπριος επιχειρηματίας, διαχειριστής των εν λόγω εταιρειών, Άθως Κυρανίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αθ. Πάπιστας υποστήριξε ότι όλες οι κινήσεις του είχαν καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα και δεν είχε καμία γνώση ότι τα κεφάλαια των δυο αυτών εταιρειών είχαν σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου, πολύ δε περισσότερο, αφού και ο ίδιος ο Αθ. Κυρανίδης είχε δηλώσει αρχικά στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής αλλά και στις συνεντεύξεις του ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι αποκλειστικά δικές του, ενώ μετά τη δικαστική συνδρομή της κ. Καλού, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονταν ήταν της Μονής Βατοπεδίου.