ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: «Πνίγεται» η Ελλάδα - Δραματική κατάσταση και επεισόδια στα κέντρα κράτησης

Μεταναστευτικό: «Πνίγεται» η Ελλάδα - Δραματική κατάσταση και επεισόδια στα κέντρα κράτησης
Associated Press

Τη δύσκολη εξίσωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καλείται να λύσει άμεσα η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής όλης της χώρας παραμένει ασφυκτική, τα επεισόδια εμφανίζονται ως «καθημερινό φαινόμενο» και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι προ των πυλών.

Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται επεισόδια σχεδόν καθημερινά στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σημαίνοντας συναγερμό στους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα, Παρασκευή (18/10), τραυματίστηκαν δύο πρόσφυγες μετά από συμπλοκή που σημειώθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις και - μέχρι στιγμής - δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (14/10) σημειώθηκε αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Σύρων σε κεντρικό δρόμο της Σάμου. Από τη συμπλοκή υπήρξαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και λίγα λεπτά ξέσπασαν σφοδρά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Μάλιστα, στη δομή φιλοξενίας ξέσπασε φωτιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον χώρο.

Φωτογραφία από το σημείο της συμπλοκήςsamiakonvima

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος μιλώντας στο Newsbomb.gr. Εξιστορώντας τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας (14/10) ο κ. Στάντζος ανέφερε στην Ευδοκία Μύτιλη: «Ήταν μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Απειλήθηκαν ζωές. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Βίντεο από τη φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου:

Σήμερα, Παρασκευή (18/10), ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ότι για τα επεισόδια έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14 συλλήψεις, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι 11 αιτούντες άσυλο κατηγορούμενοι για εμπρησμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν στον δήμο Ανατολικής Σάμου, καθώς έληξε η 48ωρη προθεσμία που είχε δώσει ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος, για αποσυμφόρηση του νησιού. Σήμερα παρέμειναν κλειστές όλες οι υπηρεσίες του δήμου και τα κοινοτικά καταστήματα, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (21/10) που θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου.

Φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις στον δήμο Ανατολικής Σάμουsamiakonvima

Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης πραγματοποίησαν και οι πρόσφυγες-μετανάστες, ζητώντας και τον απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Δείτε βίντεο από τις κινητοποιήσεις στο ΚΥΤ:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Ετοιμάζουν κέντρο φιλοξενίας στην πλατεία Βάθη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ευδοκίας Μύτιλη στο Newsbomb.gr η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα hot spot των νησιών. Μια τέτοια δομή ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην πλατεία Βάθη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ήδη στα «κάγκελα» καθώς στην περιοχή επικρατεί τα τελευταία χρόνια χάος και όπως τονίζουν έχει γίνει γειτονιά ναρκωτικών και πορνείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, πρόκειται για ένα κτήριο περίπου 4.500 τ.μ., που βρίκεται απέναντι από το υπουργείο Γεωργίας, και την εκμετάλλευσή του έχει μία γερμανική ΜΚΟ.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery από το κτήριο που ετοιμάζεται:

«Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ούτε τις πρωινές ώρες στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Παντού υπάρχουν ναρκομανείς και ιερόδουλες. Βρωμάνε οι δρόμοι. Όπου και να κοιτάξετε όλες τις ώρες θα δείτε σύριγγες πεταμένες κάτω και ιερόδουλες. Η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα παιδιά μας βόλτα» καταγγέλλει στο Newsbomb.grκάτοικος της περιοχής.

«Ειλικρινά δεν μπορούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί η περιοχή με τόσα προβλήματα να φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών που εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει τα 700 άτομα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές για τόσους ανθρώπους στην περιοχή» σημειώνει.

Πού πάνε τα κονδύλια για το προσφυγικό

Σε έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ότι καταβάλλεται η πλέον δυνατή προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αρμόδια για τον χειρισμό και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αναφορικά με χρηματοδοτούμενες επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου, καθώς και το συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, είναι η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.).

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης Τομέας Επιστροφών, επισημαίνεται ότι η Υ.Δ.Ε.Α.Π. έχει ορισθεί ως εντεταλμένη Αρχή και αρμόδια για τη διαχείριση δράσεων που αφορά στον «Επαναπατρισμό» και το ποσό εκχώρησης ανέρχεται στο ύψος των 177.160.999,11 ευρώ, ενώ οι ενταγμένες δράσεις ανέρχονται στο ύψος των 157.030.138,04 ευρώ.

Το ύψος των συνολικών πληρωμών, μέχρι και την 18η Σεπτεμβρίου 2019 , ανέρχονται στο ποσό των 78.315.422,05 ευρώ, ενώ αναμένεται έως τις αρχές του επόμενου έτους η έκδοση νέων προσκλήσεων, με σκοπό την βέλτιστη απορρόφηση των υπολειπόμενων πόρων που έχουν εκχωρηθεί στην Υ.Δ.Ε.Α.Π. για τον τομέα των Επιστροφών.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας - Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας, επισημαίνεται ότι οι πιστώσεις που διαχειρίζεται η προαναφερόμενη Υπηρεσία, ανέρχονται στα 30.426.938,67 ευρώ (συνολική χρηματοδότηση), με κύριους δικαιούχους την Ελληνική Αστυνομία, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Υ.Δ.Ε.Α.Π. έχει ήδη προβεί στην έκδοση του συνόλου των Προσκλήσεων για την Υποβολή Αιτημάτων Χρηματοδότησης και το σύνολο των συμβασιοποιηθέντων ποσών ανέρχεται στο ύψος των 14.005.049,01 ευρώ.

Επιπλέον, οι πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας - Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις ανέρχονται στο ποσό των 194.600.000,00 ευρώ και έχουν ενταχθεί 22 δράσεις ύψους 187.300.000,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 96,3 % του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις