ΕΛΛΑΔΑ

Άρση του καθεστώτος αναστολής εισηγείται η Γενεύη για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Άρση του καθεστώτος αναστολής εισηγείται η Γενεύη για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Η απόφαση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επαναφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) ως πλήρους μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ).

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC), η οποία έχει οριστεί από τη Γενεύη να παρακολουθεί την πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς την ανάταξη, θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της ΔΟΕΣ την άρση του καθεστώτος αναστολής, στο οποίο βρισκόταν ο ελληνικός Σύλλογος από τον Ιανουάριο του 2019.

Βαρύνοντα ρόλο στη θετική εισήγηση έχει παίξει η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η Επιτροπή σε σχετική επιστολή, και η οποία συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τη διοίκηση του Δρ. Αντώνιου Αυγερινού. Ο κ. Αυγερινός εξελέγη πρόεδρος στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με το νέο καταστατικό του Ε.Ε.Σ., σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Διεθνής Ομοσπονδία. Από την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά, διορίστηκε προσωρινός Γενικός Διευθυντής και συστάθηκε επιτροπή για την πρόσληψη τακτικού, καταρτίστηκε για πρώτη φορά ενιαίο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και πλάνο ανάπτυξης του οργανισμού, ενώ αποστελλόταν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης μηνιαία έκθεση πεπραγμένων.

«Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης παρακολουθεί την υπόθεσή σας από τις αρχές του 2013 και είδαμε τον τελευταίο χρόνο σημαντική πρόοδο, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ε.Ε.Σ. μπόρεσε να αναθεωρήσει το καταστατικό του, να διευρύνει τη βάση μελών του, να οργανώσει εκλογές, να σχεδιάσει πλάνο ανάκαμψης, το οποίο είναι ρεαλιστικό και υποσχόμενο να αντιμετωπίσει θεμελιώδεις υποθέσεις του Ε.Ε.Σ.» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που απέστειλε στις 22 Οκτωβρίου 2019, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης Δρ. Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.

Επόμενο βήμα αποτελεί ο ορισμός Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού. «Ένας ισχυρός επικεφαλής διαχείρισης, ο νέος Γενικός Διευθυντής είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να λάβετε μια συνετή απόφαση για το καλό του Ε.Ε.Ε.» αναφέρει η επιστολή. Επιπλέον, ο Δρ. Κοπέτσκι προτρέπει τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου: «Είναι πάντοτε ορθό να το Συμβούλιο να αποφασίζει ομόφωνα, αλλά όσο ο καθένας έχει την ευκαιρία να παρουσιάζει την άποψή του και η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι διαφανής και βασίζεται στο καταστατικό σας, κανείς δεν πρέπει να έχει πρόβλημα να δεχτεί τη φωνή της πλειοψηφίας».

Η επιστολή καταλήγει: «Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης έχει δεσμευτεί να σας υποστηρίξει, όπως έχει να κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με προαπαιτούμενο του καταστατικού της ΔΟΕΣ, θα εισηγηθούμε προς τον πρόεδρο της ΔΟΕΣ, αναφορικά με την αναστολή της ιδιότητας μέλους του εθνικού σας Συλλόγου και αναμένουμε την απόφασή του στις προσεχείς εβδομάδες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις