ΕΛΛΑΔΑ

Η Δικαιοσύνη απαντά στη Ρωσία για τον Εφραίμ

Η Δικαιοσύνη απαντά στη Ρωσία για τον Εφραίμ

Αιχμές κατά της Ρωσίας, όπου και οι αντιδράσεις για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδρίου Εφραίμ είναι έντονες άφησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη», ιδιαίτερα όταν δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της δικαστικής ένωσης κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που έλαβε το Συμβούλιο Εφετών, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της προσωρινής κράτησης θα πρέπει να διατάσσεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Όλη η ανακοίνωση

"Το δικονομικό μας σύστημα καθιερώνει την προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) του κατηγορούμενου για κακουργήματα ως εξαιρετικό μέτρο και επομένως πρέπει να διατάσσεται με μεγάλη προσοχή και φειδώ,πολύ περισσότερο σήμερα μετά την επελθούσα τροποποίηση του έτους 2010 που καθιερώνει την προφυλάκιση ως εντελώς εξαιρετικό μέτρο.

Ο κοινωνικός απόηχος των δικαστικών αποφάσεων και πράξεων και βέβαια μας ενδιαφέρει όμως πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη γι΄αυτές αφού δεν έχουν γνώση των δεδομένων της δικογραφίας.Συνεπώς θεωρώ ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας και από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας για τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αφού η κριτική αυτή με τον τρόπο και το ύφος που γίνεται αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης."