ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης»

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης»

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά σε 5 Δήμους ανταποδοτική ανακύκλωση - Το «σπιτάκι της ανακύκλωσης» για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί - Πώς θα κερδίσετε κουπόνι 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες. 

Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ανακυκλώνεις και ταυτόχρονα κερδίζεις χρήματα.

Σε 5 Δήμους θα τοποθετηθούν τα «σπιτάκια της ανακύκλωσης»

Ανακυκλώνοντας στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα και στην Άνδρο. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν από 10 σπιτάκια ανακύκλωσης σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι πολίτες θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες.

Το ποσό που τους δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες θα μπορούν να το εξαργυρώσουν εξαργυρώσουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Έτσι, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ένα σπιτάκι της ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 33.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «σπιτάκι» εκτός από το να συγκεντρώνει τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή.

Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα πήγαιναν στη Φυλή και στους υπόλοιπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων -επισημαίνεται ότι η Άνδρος δεν έχει καν ΧΥΤΑ-, ενώ οι Δήμοι θα πλήρωναν τέλος εισόδου περίπου 45 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που απορρίπτεται,τέλος το οποίο θα αυξηθεί στα 70 ευρώ ο τόνος από 01/01/2020.

Το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών του υπουργείου Εσωτερικών – που προοδευτικά θα επεκταθεί στην Περιφέρεια Αττικής – αναμένεται να επιμηκυνθεί και η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ της Φυλής που είναι απαραίτητη μέχρις ότου εξευρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης και προχωρήσουν κάποιες νέες μονάδες, λχ. αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και καλής ποιότητας κομπόστ απο τα βιοαπόβλητα.

Το παράδειγμα για επέκταση και βελτίωση των μεθόδων ανακύκλωσης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την εγκατάσταση χωριστών κάδων για τα τέσσερα ρεύματα (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος «σήμερα στη Χώρα μας η ανακύκλωση στο σύνολο των Δήμων μας βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, αν ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας που δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκύπτει ότι, από την έναρξη του επόμενου έτους 2020, οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ ! Άρα, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής
ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία
του προγράμματος. Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση - Ποιοι θα το πάρουν

Σχετικές ειδήσεις