Θεοφάνεια 2020: Με λαμπρότητα -αλλά μετ’ εμποδίων λόγω κακοκαιρίας- οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα

Newsbomb

INTIME NEWS

Με τσουχτερό κρύο πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας αγιασμός των υδάτων, ενώ σε άλλες η γνωστή τελετή των Θεοφανείων έχει ακυρωθεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κακοκαιρία «Ηφαιστίων».

Στην Αθήνα ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην Αδριάνειο Δεξαμενή παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Στη Θεσσαλονίκη, παρά το χαμηλό της θερμοκρασίας που επικρατεί στην πόλη, λίγοι τολμηροί -περίπου 20- βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού μετά τη Θεία Λειτουργία για να πιάσουν τον Σταυρό διατηρώντας ζωντανό το έθιμο.

Μετά και το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο δήμος Πειραιά μετέφερε αρχικά την τελετή αγιασμού των υδάτων από το κεντρικό λιμάνι στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ωστόσο τελικά αυτό τελέστηκε κανονικά στο μεγαλείο λιμάνι της χώρας. Η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συμπαραστατουμένου υπό του μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

O αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο

Ο αγιασμός των υδάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» άλλαξε τα σχέδια και την Κρήτη. Ο αγιασμός στο λιμάνι του Ηρακλείου που ήταν προγραμματισμένος για τις 11 το πρωί μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης μιάμισυ ώρα αργότερα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν λόγω καιρού, υπήρξαν όχι ένας αλλά αρκετοί τολμηροί,ανάμεσά τους και μία γυναίκα, που έπεσαν στα παγωμένα νερά, κόντρα στις καιρικές συνθήκες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στα Χανιά λόγω κακοκαιρίας και υψηλού κυματισμού δεν έγινε κατάδυση στο λιμάνι, ενώ ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στον αγιασμό των υδάτων στην Φλώρινα σημειώθηκε μάλιστα ένα απρόοπτο, που δεν είχε να κάνει με τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά με τη... δύναμη με την οποία ο ιερέας έριξε τον σταυρό στο νερό, με αποτέλεσμα εκείνος να χαθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο υδράργυρος στη Φλώρινα άγγιζε σήμερα τους -3 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο αρκετοί βούτηξαν στον ποταμό για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά ο ιερέας έριξε τον σταυρό πιο μακριά από το σημείο που είχαν υπολογίσει, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν που έχει πάει ο σταυρός. Οι πιο τολμηροί έψαχναν για ώρα να βρουν που έπεσε, ενώ δεκάδες είναι οι συγκεντρωμένοι που παρακολουθούσαν.

Στη Χίο, ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του νησιού πραγματοποιήθηκε με 10 μποφόρ άνεμο. Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τον δυνατό βοριά των 10 μποφόρ, τα μανιασμένα κύματα και την θερμοκρασία που ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου, προχώρησε στον καθαγιασμό των υδάτων στο Λιμάνι της Χίου.

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε σε κάθε γωνιά του Έβρου η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Με τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εορτάστηκαν στο λιμάνι του Αλεξανδρούπολης τα Άγια Θεοφάνεια, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ Άνθιμου παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved