ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ελλάδα: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα - 228 κρούσματα και τέσσερις νεκροί

Κορονοϊός - Ελλάδα: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα - 228 κρούσματα και τέσσερις νεκροί
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Στα 228 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, μετά και τα 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα - Τα 22 από τα νέα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση καθώς δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.

Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι το αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεότερα άτομα, άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Στα 228 συνολικά τα κρούσματα

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας, 4 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι ενώ παράλληλα 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να δείξει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Μόνο σε αυτούς θα γίνεται πλέον το τεστ στα δημόσια νοσοκομεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2». Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε».

Δείτε στη gallery εικόνες τόσο έξω όσο και μέσα από τα σούπερ μάρκετ της Αττικής το Σάββατο:

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα

Η χώρα μας μετρά ήδη τρεις νεκρούς από το φονικό ιό. Το πρωί το Σαββάτου έγινε γνωστό ότι, μετά τον 66χρονο στην Ηλεία, άλλοι δύο άνδρες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, κατέληξαν.

Πρόκειται για έναν 90χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας κι έναν 67χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Κατόπιν έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου και κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος 67χρονος είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Πριν από λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (12/03) είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την Πέμπτη (5/3) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Ο 66χρονος ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Στην περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου αρνητικό ρόλο για την επιβάρυνση της υγείας του έπαιξε το γεγονός ότι έπασχε από χρόνιο σοβαρό νόσημα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πότε θα υποχωρήσει ο ιός από την Ελλάδα

Κοροναϊός: Νέα μέτρα - Δείτε τι θα ισχύει για σούπερ μάρκετ, Μέσα Μεταφοράς και πτήσεις προς Ιταλία