ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το γενικό λουκέτο - Το Σαββατοκύριακο θα κριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το γενικό λουκέτο - Το Σαββατοκύριακο θα κριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το τρίτο κατά σειρά μήνυμά του προς τους πολίτες, θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη του τα στοιχεία που του παραδίδουν καθημερινά οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε στο διάγγελμά του το μήνυμα της υπεύθυνης κυβέρνησης, επιλέγοντας να ενημερώνει ο ίδιος τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μην ανακοινώσει αυτή τη φορά νέα περιοριστικά μέτρα, γιατί προφανώς περιμένει να δει τα πρώτα αποτελέσματα των προηγούμενων περιορισμών και σε κάθε περίπτωση να ελέγξει τη συμπεριφορά των πολιτών στις μετακινήσεις τους.

Ο ίδιος είπε στο διάγγελμά του:

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε. Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».

Μέτρα για την οικονομία

Παράλληλα, επειδή ο κορονοϊός βάζει σε «καραντίνα» την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται με τα δύο πακέτα στήριξης της κυβέρνησης και με ένα τρίτο μέσω της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα σε ό,τι αφορά στον περιορισμό στις μετακινήσεις, αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά, καθώς το θέμα των αεροπορικών μεταφορών θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ενώ στο θέμα της αναστολής ακτοπλοϊκών δρομολογίων η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επιπλέον, επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ.

Το μέτρο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Αποζημίωση 800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το διάγγελμά του λέγοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», προαναγγέλλοντας παράλληλα αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισεκατομμύρια, χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Θα δοθεί δώρο του Πάσχα

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα αλλά άφησε ανοικτό το ποια χρονική περίοδο θα καταβληθεί.

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Μήνυμα αισιοδοξίας

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε πάντως και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης:

«Κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια. Και η προσωπική μου δέσμευση είναι να μην πάψω να αγωνίζομαι για έναν διπλό στόχο…

Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη μου φροντίδα. Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

«Ασπίδα» Λαγκάρντ

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που θα στηρίξει οικονομικά την αντιμετώπιση του ιού πρέπει να παραμείνει όρθιο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο που διαθέτει, διατηρεί το κόστος δανεισμού των χωρών - μελών σε χαμηλά επίπεδα, με μαζικές αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που μάλιστα δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, για πρώτη φορά εντάσσεται και η Ελλάδα.

Μια κίνηση, που υποδέχτηκε με θετική αντίδραση και το ελληνικό χρηματιστήριο. Στην Αθήνα μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποδέχτηκε την είδηση με άνοδο 9,7%. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου -και άρα το κόστος δανεισμού- κατέγραψε πτώση 48,3% .

Η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε την διάθεση 750 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αγορές ομολόγων χωρών μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Είναι μία σημαντική απόφαση για την ελληνική οικονομία να μην μπει στο θάλαμο της «εντατικής» και μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί πλέον να έχει σοβαρή οικονομική βοήθεια.

Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν πανηγυρίζει για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πέτυχε η Ελλάδα.

«Η ανοησία φαίνεται ότι περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, και όχι στο QE» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έσπευσε επιπόλαια να πανηγυρίσει, αντί να διεκδικήσει τώρα τη μείωση των στόχων του υπερπλεονάσματος σε μόνιμη βάση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ελληνική ανακάλυψη ίσως φέρει νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του φονικού ιού

Κορονοϊός: Προσοχή - Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα που αγνοούν όλοι

Σχετικές ειδήσεις