ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι πιο κρίσιμες ημέρες για την Ελλάδα - Τι λένε Έλληνες γιατροί για την πανδημία

Κορονοϊός: Οι πιο κρίσιμες ημέρες για την Ελλάδα - Τι λένε Έλληνες γιατροί για την πανδημία

Κορονοϊός: Τι λένε Έλληνες γιατροί για τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως  - Όλοι συμφωνούν: Μείνετε σπίτι!

Την ώρα που ο πλανήτης δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, προβλέπει ότι ο ιός ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια!

Ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN TV εξέφρασε την απόψη ότι ένας ιός ο οποίος έχει μεγάλη διείσδυση στον πληθυσμό δεν θα χαθεί έτσι εύκολα καθώς έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει διαφορετικά στελέχη όπως ο ιός της γρίπης.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη η μετάλλαξη μακροπρόθεσμα του ιού δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τις κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή τη στιγμή. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ιταλία μπορεί να το δούμε να γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και ανάλογα με την κλίμακα του πληθυσμού. Σίγουρα η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν πήραν γρήγορα μέτρα, όπως πήρε η Ελλάδα. Παράλληλα η Ιταλία πήρε πολύ αργά μέτρα και δεν τα εφάρμοσε σωστά. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πετύχει τη σωστή εφαρμογή των μέτρων» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας με τα λεγόμενά του ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας και στην χώρα μας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο κίνδυνος να νοσήσουμε είναι ο ίδιος για όλους ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι καλό να τους έχουμε εμείς για την ανάλυσή μας και για να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Ωστόσο για τους πολίτες δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σημασία με την έννοια ότι τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα και αφορούν όλους. Γι΄αυτό καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες ανεξάρτητα από το ποια είναι η ηλικία μας».

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να ετοιμαστεί εμβόλιο για τον κορονοϊό, τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει καθώς το εμβόλιο είναι κάτι δύσκολο και δεν βγαίνει έτσι απλά στην αγορά όπως βγαίνουν άλλα εμβόλια. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που αφορά έναν καινούργιο ιό και πρέπει να δοκιμαστεί. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ο ευρωπαϊκος οργανισμός να το δεχτεί. Εάν αυτό γίνει γρήγορα τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε απελπιστική κατάσταση γιατί θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο λόγω της επικρατούσας κατάστασης» κατέληξε ο καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ελληνίδα γιατρός στο Παρίσι: Πεθαίνουν ολομόναχοι μέσα στους θαλάμους

«Είναι καλύτερα να μένεις μόνος στο σπίτι, παρά να φεύγεις ολομόναχος από αυτή τη ζωή, σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, μακριά απο τους δικούς σου ανθρώπους», αναφέρει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου αναισθησιολόγος- εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι. Μετά από μία εξουθενωτική εφημερία και την υπερένταση των ημερών, δέχτηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στην πόλη του Φωτός.

«Ουσιαστικά στην ανατολική Γαλλία που έχει πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών έχει ξεκινήσει η επιλογή ασθενών που θα πάρουν ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα». Υπάρχουν άνθρωποι, λέει η κ. Παπαγεωργίου, που με βάση την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και τη βαρύτητα της νόσου, έχουν πολύ μικρότερη προοπτική να καταφέρουν να βγουν από τη μονάδα εντατικής, από ασθενείς που είναι μικρότεροι ή από ασθενείς με λιγότερα προβλήματα υγείας.

«Έχουν συσταθεί συμβουλευτικές επιτροπές βιοηθικής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μας βοηθήσουν να πάρουμε απόφαση για το πως θα γίνεται η επιλογή των ασθενών. Οι οδηγίες του triage (διαλογής) είναι οι στάνταρ οδηγίες που δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις, καταστροφές, πολεμικές συρράξεις». Φροντίζουμε να φεύγουν από τη ζωή χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου. Το ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζονται οι βαριά πάσχοντες που δεν δικαιούνται ένα κρεβάτι εντατικής, εύλογο: «Φροντίζουμε να μην υποφέρουν και να φεύγουν από τη ζωή χωρίς πόνο, χωρίς δυσφορία, και χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου» απαντά η εντατικολόγος.

«Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι ότι αυτοί οι ασθενείς "φεύγουν" ολομόναχοι μέσα στους θαλάμους, γιατί απαγορεύεται η είσοδος των συγγενών. Είναι τραγικό. Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και μετά τον θάνατο τους μπορούν μόνο τρία άτομα από την οικογένεια τους, να τους συνοδεύσουν στην τελευταία τους κατοικία» τονίζει.

Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα

Γιατί όμως μπορεί να ξέφυγε η κατάσταση σε ένα σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, όπως το γαλλικό; Οι υπηρεσίες Υγείας στη Γαλλία είναι όντως υψηλού επιπέδου, απαντά η κυρία Παπαγεωργίου. «Νομίζω ότι καταρχάς έφταιξε το χαρακτηριστικό του ιού, ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικός. Κατά δεύτερον ίσως αργήσαμε να κλείσουμε τα σχολεία, και να μπούμε σε καραντίνα. Το "λευκό σχέδιο"» είναι σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα.

Αφορά στον τομέα της υγείας και είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει οργανωθεί εδώ και 20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και το οποίο ενεργοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις. Θεωρώ ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν μία εβδομάδα νωρίτερα. Και ο τρίτος λόγος νομίζω είναι οι δημοτικές εκλογές που έγιναν εν μέσω επιδημίας. (Ο δεύτερος γύρος βέβαια αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου).

Επίσης, το χαρακτηριστικό της Γαλλίας, όπως και της Γερμανίας, και της Ιταλίας, και της Ισπανίας είναι ότι έχουμε εμπορικές συναλλαγές με κόσμο από την Κίνα», εξηγεί στη συνέχεια. Τι συγκρίσεις μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα; «Θεωρώ ότι στην Ελλάδα πήρατε μέτρα νωρίς. Νομίζω όμως ότι πρέπει να απαγορευθεί η κυκλοφορία. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στη φάση 2, γιατί αν «μπουκώσουν» τα νοσοκομεία θα είναι πιο καταστροφικά τα αποτελέσματα απ' ό,τι εδώ, λόγω έλλειψης ΜΕΘ και προσωπικού».

Βέβαια και το γαλλικό σύστημα υγείας αν και πολύ οργανωμένο, βρίσκεται σε μία διαρκή πτώση παροχής υπηρεσιών τα τελευταία 8 χρόνια λόγω περικοπών, αναφέρει η αναισθησιολόγος. «Στα τμήματα επειγόντων δουλεύουν σε οριακές συνθήκες εδώ και ενάμιση χρόνο. Γίνονται συνενώσεις νοσοκομείων και τμημάτων, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε 17.000 λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με το 2013. Τον τελευταίο χρόνο ήμασταν διαρκώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία».

Σχετικά με το υγειονομικό υλικό η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να αλλάζουν τα ρούχα που φοράνε στο χειρουργείο πολλές φορές, και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Αυτή τη στιγμή έχουμε υλικό (μάσκες, γάντια, ρούχα προστασίας, σκούφους, γυαλιά) που αντέχει για ακόμη 15 μέρες. Ωστόσο απ' ό,τι γνωρίζω η Κίνα έχει αρχίσει και μας στέλνει».

Μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια κλινών για τους νοσούντες

Όσον αφορά την επάρκεια κλινών για τους νοσούντες, εκτός εντατικής η κ. Παπαγεωργίου λέει, ότι προς το παρόν υπάρχει. «Αλλά πόσο ακόμα θα υπάρχει δεν ξέρουμε, γιατί επιδημιολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 άτομα στα τέλη του μήνα». Για το θέμα των αναπνευστήρων που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι έχουν γίνει μαζικές παραγγελίες.«Εμείς έχουμε αναπνευστήρες για 3000 κρεβάτια για αυτό το λόγο κάνουμε διαλογή». Μένουμε σπίτι για να μην φτάσουμε στη διαλογή. Αυτό σας παρακαλώ να το γράψετε με μεγάλα γράμματα, μου λέει και όταν τη ρωτώ τις ώρες που επιστρέφει σπίτι της τι της κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, μου απαντά. «Ο ήχος των πουλιών. Δεν τον είχα ξανακούσει. Η κόρη μου με ρώτησε: Μαμά έχει πουλιά το Παρίσι;»

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

«Έως και 50.000 κρούσματα στην Ελλάδα»

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις που κάνει ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφορικά με το πλήθος των τεστ και την κατ’ αναλογία μόλυνση του πληθυσμού

Σοβαρά ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από κορονοϊό στη χώρα μας εγείρει ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, Ιωάννης Ιωαννίδης.

Συγκεκριμένα, ενώ τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 495, ο επιστήμονας, μιλώντας για τον Covid – 19, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάνουν αυτή τη στιγμή από 1.500 και τα 50.000.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι χειρότερη ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αλλά αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλύτερη ως προς την πιθανότητα κάποιος που μολύνεται να έχει άσχημη έκβαση. Με το να ελέγχουμε μόνο λίγους από τους ασθενείς είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ μεγάλη υποκαταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα που έχουμε περίπου 500 καταγεγραμμένα κρούσματα σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι από 1.500 έως 50.000».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού τυχαίου δείγματος του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει. Ήδη έχει γίνει στην Ιταλία. Σε μια πόλη το Βο ελέγχθηκε όλος ο πληθυσμός και βρέθηκε ότι έχει μολυνθεί το 3%. Πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την πληροφορία και στην Ελλάδα»

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί; Ποιοι θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Κορονοϊός: Μεγάλη προσοχή - Αυτός είναι ο τρόπος εξάπλωσης που δεν γνωρίζαμε

Ροή Ειδήσεων