ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σφοδρές αντιδράσεις φοιτητών - Τους διώχνουν από τις εστίες εν μέσω επιδημίας

Κορονοϊός: Σφοδρές αντιδράσεις φοιτητών - Τους διώχνουν από τις εστίες εν μέσω επιδημίας
IN TIME

ΚορονοϊόςΧιλιάδες φοιτητές ανά την Ελλάδα υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους, καταργώντας ουσιαστικά το «μένουμε σπίτι»

Σφοδρές αντιδράσεις από τους οικοτρόφους των εστιών των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, στέλνοντας υποχρεωτικά χιλιάδες φοιτητές στον τόπο καταγωγής τους, την ώρα που οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους.

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), υπογραμμίζοντας την αδυναμία εκατοντάδων φοιτητών να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, ακόμα και της μετακίνησης στον τόπο καταγωγής τους, λόγω διαφόρων συνθηκών (οικογένειες με ευπαθείς ομάδες, ορφανοί από δύο γονείς, εργαζόμενοι φοιτητές κλπ). Ζητούν δε να μην κλείσουν οι εστίες, ενώ παράλληλα απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό των χώρων.

Με σημερινή απόφαση της ΓΣ. του Συλλόγου Οικοτρόφων, οι φοιτητές τονίζουν πως δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τις εστίες, τονίζοντας πως εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους, ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης ή ότι δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ). Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όσους φοιτητές δεν μπορούν να διαμείνουν σε κατοικίες να βρουν στέγη σε τουριστικά καταλύματα.

Όπως καταγγέλλουν οικότροφοι της ΦΕΠΑ στο alfavita.gr, η επίσημη ενημέρωση από την εστία πραγματοποιήθηκε μόλις σήμερα, Δευτέρα 23/3, ζητώντας να εκκενωθεί ο χώρος μέχρι και την Τρίτη, καθώς την Τετάρτη δεν θα λειτουργεί ούτε η σίτιση!

Αν και η απόφαση εκδόθηκε ήδη στο ΦΕΚ της 956/21.03.2020, όπου προβλέπεται «η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020», οι σχετικές ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Ως αποτέλεσμα, πλήθος φοιτητών που κατάγεται από τα νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και όχι μόνο αναγκάζονται, εν μέσω κυκλοφορίας των πολιτών μόνο με σχετική άδεια, να ταξιδέψουν μέχρι τον τόπο καταγωγής τους, «σπάζοντας» υποχρεωτικά τα περιοριστικά μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν.

Καταγγελία για το ζήτημα εξέδωσε και η φοιτητική παράταξη Πορεία, σημειώνοντας ότι «η ίδια κυβέρνηση που καλούσε τον κόσμο να μην πάει στα χωριά του, να μην μετακινείται, να μένει σπίτι, καλεί τώρα φοιτητές απ’ τις εστίες (ορισμένες από αυτές και με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού) να πάνε στις πόλεις και τα χωριά τους. Πρόκειται για ένα μέτρο καταρχήν βαθιά ταξικό, που αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμη και αν οι ίδιες οι ασθένειες δεν έχουν ταξικό πρόσημο, έχουν όμως ταξικότατες συνέπειες, καθώς οι εστιακοί φοιτητές αποτελούν παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με ελάχιστα έως μηδενικά οικογενειακά εισοδήματα».

Από την πλευρά του, το ΜΑΣ ζητά όσοι φοιτητές είναι αναγκαίο, να μείνουν στις εστίες με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδική μέριμνα για τους φοιτητές των εστιών που μένουν άστεγοι ζητά και το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:
• Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης
• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)
• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΠΑ έχουν κάνει μόνο μία απολύμανση για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει μόνο 2 αντισηπτικά χωρίς κιόλας να ανανεώνεται το υγρό.

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.
Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης.
Αποφασίζουμε:
Δεν φεύγουμε από την εστία. Καλούμε σε Γενική Συνέλευση το Σύλλογο αύριο Δευτέρα 12.00 το πρωί».

Η καταγγελία της φοιτητικής παράταξης Πορεία:

«Δεν κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδείξει στην πράξη πως το σύνθημα “μένουμε σπίτι” δεν ισχύει τελικά “για όλους”. Με κοινή υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε το αντιδημοκρατικό και πλήρως αυταρχικό κλείσιμο όλων των φοιτητικών εστιών πανελλαδικά! Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια ολόκληρη αλυσίδα μέτρων με τελευταίο εκείνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και τις 6 Απριλίου. Τα μέτρα αυτά που έχουν βάλει τη χώρα και τον λαό σε μία ολοκληρωτική καραντίνα αποτελούν μέτρα που αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Γι’ αυτό τον λόγο όλα τα τελευταία πρωθυπουργικά διαγγέλματα αλλά και οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών εστιάζουν βασικά στο ζήτημα της λεγόμενης “ατομικής ευθύνης”. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο κυνικά και ξεδιάντροπα να πουν πως ευθύνη για τη διάδοση του κορονοϊού έχουν οι λίγοι “ανεύθυνοι” συμπολίτες μας σε αντιπαραβολή με την πλειοψηφία των “συνετών” πολιτών που “μένουν σπίτι”.

Μιλά για “ατομική ευθύνη” η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όλοι εκείνοι δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα βάρβαρα μνημόνια που υποβάθμισαν σε επικίνδυνο βαθμό τη δημόσια δωρεάν υγεία. Μιλούν για “ατομική ευθύνη” εκείνοι που έκλεισαν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, που άφησαν τη δημόσια δωρεάν υγεία με ελλείψεις 30.000 γιατρών και νοσηλευτών. Εκείνοι που δεν ήθελαν “να τους πάρει τη δόξα η τρόικα” για τις απολύσεις στο δημόσιο γενικά και στην υγεία ειδικά. Εκείνοι που υποκριτικά χειροκροτούν στα μπαλκόνια τους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή την ίδια στιγμή που συγχαίρουν τα ιδιωτικά κέντρα που χρεώνουν τις εξετάσεις για τον κορονοϊό 300 ευρώ! Εκείνοι που μιλούν με περίσσια ευκολία για τη ζωή και τον θάνατο, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τα νοσοκομεία με 557 ΜΕΘ ενώ θα έπρεπε να είναι 3.000, που τόσα χρόνια αφήνουν γέρους και νέους ανθρώπους να πεθαίνουν όχι απλά από πανδημίες, αλλά από την κοινή γρίπη, μικρόβια και απλές ασθένειες, ακριβώς εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων του συστήματος υγείας.

Και τώρα, με απόλυτο θράσος, η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και καλεί τους εστιακούς φοιτητές να επιστρέψουν σπίτια τους. Η ίδια κυβέρνηση που καλούσε τον κόσμο να μην πάει στα χωριά του, να μην μετακινείται, να μένει σπίτι, καλεί τώρα φοιτητές απ’ τις εστίες (ορισμένες από αυτές και με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού) να πάνε στις πόλεις και τα χωριά τους. Πρόκειται για ένα μέτρο καταρχήν βαθιά ταξικό, που αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμη και αν οι ίδιες οι ασθένειες δεν έχουν ταξικό πρόσημο, έχουν όμως ταξικότατες συνέπειες, καθώς οι εστιακοί φοιτητές αποτελούν παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με ελάχιστα έως μηδενικά οικογενειακά εισοδήματα. Αυτά τα παιδιά θέλει τώρα να πετάξει έξω απ’ τα σπίτια τους η κυβέρνηση.

Πρόκειται, όμως, και για ένα μέτρο εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του λαού, αφού η οποιαδήποτε μετακίνηση φοιτητών που ενδεχομένως έχουν νοσήσει μπορεί να αποβεί μοιραία για τους συγγενείς και τον περίγυρό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο καιρό οι περισσότεροι εστιακοί φοιτητές παραμένουν στις εστίες, ακριβώς για να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ως Φοιτητική Πορεία καλούμε τους εστιακούς φοιτητές, αλλά και όλους τους φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους να καταδικάσουν το άδικο και βαθιά ταξικό μέτρο του κλεισίματος των εστιών και να αγωνιστούν για να μη φορτωθεί ο λαός τη βάρβαρη πολιτική τους!

Κανείς φοιτητής έξω απ’ τις εστίες, να μην περάσει το αυταρχικό κλείσιμο των εστιών!
Να παρθούν άμεσα μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) για την προστασία των εστιακών φοιτητών με ευθύνη του κράτους!»

Πηγή: alfavita.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σενάριο - «εφιάλτης» για την Ελλάδα – Αγωνία στους επιστήμονες (pics)

Κορονοϊός: Προσοχή! Αναστέλλονται οι πτήσεις της Aegean στο εξωτερικό - Η μόνη εξαίρεση

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων