ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια (pics)

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια (pics)
Υπάρχουν δύο ρεαλιστικοί δρόμοι: Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη εμβολίου, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με την «ανοσία της αγέλης»
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια, ωστόσο η ζωή μας, ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου, ίσως επανέλθει σε ένα βαθμό νωρίτερα στην κανονικότητα.

Ένας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα στο σπίτι του και το ερώτημα που μας απασχολεί όλους είναι ένα: πότε τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό;

Η απάντηση, είναι απλή, ωστόσο δεν ικανοποιεί κανέναν μας, αφού όλοι θέλουμε να τελειώσει ο εφιάλτης και να επιστρέψουμε στις ζωές μας το συντομότερο δυνατό: Όταν αρκετός πληθυσμός - πιθανώς το 60% με 80% των ανθρώπων - γίνει ανθεκτικός στον COVID-19 ώστε να κατασταλθεί η εξάπλωση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός είναι ο τελικός στόχος, αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο καιρό θα πάρει για να φτάσουμε εκεί.

Υπάρχουν δύο ρεαλιστικοί δρόμοι: Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη εμβολίου, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με την «ανοσία της αγέλης», σύμφωνα με την οποία μολύνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού με σκοπό στη συνέχεια να αναρρώσει, ώστε να δημιουργήσει αντισώματα. Αυτή η εφιαλτική επιλογή βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα ότι εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Μόλις αρκετοί άνθρωποι φτάσουν στην κατάσταση που έχουν αναρρώσει από τον ιό - αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ανάρρωση από τη νόσο προσδίδει οποιαδήποτε «ασυλία σε όλα» ή αν η ανάρρωση σημαίνει ότι ο ασθενής δεν πρόκειται να ξανακολλήσει - η κανονικότητα θα αποκατασταθεί.

Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια, αλλά στο μεταξύ πολλές συνήθειες θα επιστρέψουν για τους έγκλειστους σήμερα πολίτες.

Η αποκατάσταση της καθημερινότητας θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη για τις Αρχές αν γνώριζαν ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει αναρρώσει και ποιος είναι «ύποπτος» ότι έχει τον ιό, κάτι που μπορεί να προκύψει από μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Αν και μόνο προβλέψεις μπορούν να γίνουν σχετικά με το πότε ακριβώς θα επανέλθει ο πλανήτης στην κανονικότητα, υπάρχουν τέσσερα σενάρια από ειδικούς επιδημιολόγους για το πότε ο κόσμος θα μπορέσει να ξαναβγεί από το σπίτι του.

Διαβάστε τα 4 σενάρια στην παρακάτω gallery:

Με πληροφορίες από το theatlantic.com

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ούτε βήχας ούτε πυρετός - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Σχετικές ειδήσεις