ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: 99 θάνατοι στην Ελλάδα - 31 νέα κρούσματα - 2.145 στο σύνολο

Κορονοϊός: 99 θάνατοι στην Ελλάδα - 31 νέα κρούσματα - 2.145 στο σύνολο
Intime News

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ένας ακόμη συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανόντων να ανέρχεται πια σε 99 εκ των οποίων οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη και το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 31 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ελλάδα την Δευτέρα (13/04), με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.145.

Παράλληλα, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια στιγμή, 16 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 43.400 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πειραματική θεραπεία με πλάσμα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για έρευνα - μελέτη που γίνεται, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν μολυνθεί σοβαρά.

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενή που έχει αναρρώσει, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί όπως καταλαβαίνετε με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ίο, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Οι έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για τα αποτελέσματά της», είπε χαρακτηριστικά.

Αντισώματα και «ανοσία της αγέλης»

«Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της επιτροπής», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Με τα ως σήμερα δεδομένα με παρόμοιους ιούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ είναι αναρρώσει και ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην νότια Κορέα.

Όπως είπε ο καθηγητής, «το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό. Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη». «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις». Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.

Κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας και διαφύλαξης της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων οίκων ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων να τηρούν κάθε πρωτόκολο προστασίας. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και ενδελεχείς, υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται την Τρίτη (14/04) η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ.Χαρδαλιά:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω πανδημίας (pics)