ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών

Κρίσιμη συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών

Σε συμφωνία για τη διατήρηση των κατωτάτων ορίων, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, μετά τη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα θα καλέσουν την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε από κοινού εξέταση των πραγματικών προβλημάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις και συνδέονται με το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις για οργανισμούς).

Η συνάντηση των προεδρείων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά την αναβολή της προηγούμενης συνάντησης λόγω της εισβολής του ΠΑΜΕ, η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε ήρεμο κλίμα,.

Ισχυρή είναι ωστόσο η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για το φόβο πρόκλησης επεισοδίων.

Ο ΣΕΒ προτείνει το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού «για όσο διαρκεί η κρίση» και τη διατήρηση του 13ου-14ου μισθού, την ίδια ώρα που η τρόικα με τελεσίγραφο της προς την κυβέρνηση πιέζει για κατάργηση των δώρων και παρέμβαση στους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.

Η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση περιλαμβάνονται αναλυτικά οι ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν.