ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρισμός βυθού «ρεκόρ» – Πόσους τόνους πλαστικού μάζεψαν στον Ειρηνικό

Καθαρισμός βυθού «ρεκόρ» – Πόσους τόνους πλαστικού μάζεψαν στον Ειρηνικό

Παράδειγμα προς μίμηση η δράση του ιδρύματος  Ocean Voyages Institute…

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 103 ολόκληρους τόνους διχτυών αλιείας και πλαστικών περισυνέλλεξε το θαλάσσιο σκάφος ανάκτησης πλαστικών «Ocean Voyages Institute, S / V KWAI».

Το πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Χονολουλού μετά από μια αποστολή 48 ημερών τόνους σκουπιδιών που βρίσκονταν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Δείτε τη gallery:

Υπό την αιγίδα του Ocean Voyages Institute το σκάφος μαζί με τους εθελοντές δημιουργήσει ένα νέο ρεκόρ, αυτόν του μεγαλύτερου καθαρισμού εν πλω, σπάζοντας το δικό του περσινό ρεκόρ που έφτανε τους περίπου πενήντα τόνους πλαστικού.

«Είμαι τόσο περήφανη για το πλήρωμά μας», λέει η Mary Crowley, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ocean Voyages Institute.

Και προσθέτει: «Ξεπεράσαμε τον στόχο μας ο οποίος ήταν η συλλογή 100 τόνων πλαστικών και εγκαταλελειμμένων διχτυών».

Κατάργηση των πλαστικών μιας στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021

Το στόχο να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία, έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκινώντας την παρουσίαση αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας θέλει να γίνει η χώρας μας από τις πρώτες που θα αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης.

«Αρχικά διότι θέλουμε να υλοποιήσουμε την κοινοτική μας υποχρέωση για εναρμόνιση της Οδηγίας αλλά και γιατί με το παρόν νομοσχέδιο φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα του υδάτινου» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε και στοιχεία που αποτυπώνουν το πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα.

«Δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα περισσότερα από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα απαγορευτεί η διάθεση στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι:

  • Μαχαιροπίρουνα
  • πιάτα
  • καλαμάκια
  • περιέκτες
  • κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ
  • αναδευτήρες ποτών
  • μπατονέτες
  • στηρίγματα για μπαλόνια
  • καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον. «Η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα, να δείξουμε στον κόσμο ότι κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και ότι τα λόγια μας με τις πράξεις μας συμβαδίζουν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ενώ παράλληλα έθεσε το στόχο για «μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026» ανέφερε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 2030. «Τον στόχο αυτό μπορούμε να τον καταφέρουμε μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία: Σκότωσε τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε