ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2020: Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση - Πώς θα κινηθούν Νομικές και Ιατρικές

Βάσεις 2020: Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση - Πώς θα κινηθούν Νομικές και Ιατρικές
Intime News

Βάσεις 2020: Υποψήφιοι θα μπουν στην Ιατρική ακόμα και με κάτω από 18.000 μόρια ενώ ρεκόρ γραπτών κάτω από τη βάση κατέγραψαν οι εξεταστές σε Αρχαία, Ιστορία και Έκθεση

Τμήμα της ιατρικής σχολής που θα «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων αναμένεται να δούμε φέτος ως χαρακτηριστικό μιας χρονιάς με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Την εικόνα πτώσης των βάσεων επιβεβαιώνουν και τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για την κλιμάκωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πτώση βέβαια θα έχουμε και στις νομικές σχολές (σε κάποιες βέβαια οριακή) και σε πολλά πολυτεχνικά τμήματα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής, αντίθετα, φαίνεται ότι η εικόνα θα ισορροπήσει με αυξομειώσεις των βάσεων.

Πολλά χαμηλόβαθμα γραπτά καταγράφθηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία και το οποίο φέτος δυσκόλεψε τους υποψηφίους με την ιδιαίτερη μορφή του. Μάθημα - ρυθμιστής σε κάθε περίπτωση για τις ιατρικές σχολές υπήρξε η Βιολογία που περιόρισε τους αρίστους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για τις ιατρικές σχολές.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης ανά επιστημονικό πεδίο τα νέα δεδομένα είναι τα παρακάτω:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του πεδίου. Την κίνηση αυτή φαίνεται να «κλειδώνει» η βαθμολόγηση και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων μεγαλύτερη σε σχολές από 15.000 μόρια και κάτω. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψήφιους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στο «ρετιρέ» των βαθμολογιών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις επίσης. Αναμένεται πτώση σε όλες τις σχολές πάνω από τα 16.000 μόρια. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλες τις περιζήτητες του πεδίου, ενώ μπορεί να δούμε και την ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Πήρε παράταση η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Τρίτη (14/07) ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους έως και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 τα μεσάνυχτα. Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Για την υποστήριξη της υποβολής του Μηχανογραφικού, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία, θα λειτουργήσουν επιπλέον τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, τελευταία ημέρα υποβολής του Μηχανογραφικού.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε γάμο: Νεκρή 25χρονη νύφη - Έφαγε αυτό και πέθανε