ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι 34 πόλεις που θα αποκτήσουν το επόμενο διάστημα

Φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι 34 πόλεις που θα αποκτήσουν το επόμενο διάστημα

Το περιμένουν πώς και πώς οι κάτοικοι... 

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραµµα της Δηµόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανοµής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 270 εκατ. ευρώ, για την επόµενη πενταετία.

Πιο συγκεκριµένα, το Πρόγραµµα Ανάπτυξης της ∆Ε∆Α προβλέπει:

1. Την ανάπτυξη δικτύων διανοµής φυσικού αερίου αρχικά στις ακόλουθες 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας:

  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Αλεξανδρούπολη, Κοµοτηνή, ∆ράµα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα.
  • Κεντρική Μακεδονία: Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια.
  • Στερεά Ελλάδα: Λαµία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Αµφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα.
  • ∆υτική Μακεδονία: Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αµύνταιο, Φλώρινα, Πτολεµαΐδα και Κοζάνη.
  • ∆υτική Ελλάδα: Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος
  • Περιφέρεια Ηπείρου: Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουµενίτσα

Είναι ζήτηµα ηµερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισµοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δηµοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

2. Την κατασκευή συνολικά 1.830 χιλιοµέτρων δικτύου διανοµής φυσικού αερίου.

3. Τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εµπορικών, βιοµηχανικών).

Ο σχεδιασµός της ∆Ε∆Α για την ανάπτυξη δικτύων διανοµής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται µέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ.

Τα δίκτυα της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας, προκειµένου το φυσικό αέριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας µε ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ανάπτυξη των δικτύων θα δροµολογηθεί µε τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και στις πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε τα δίκτυα διανοµής στις πόλεις να είναι απόλυτα ασφαλή, χωρίς κανέναν κίνδυνο (αρχή µηδενικού ατυχήµατος) και χωρίς εκποµπές.

Μάλιστα, η εταιρεία πρωτοπορεί, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδοµές φυσικού αερίου µέσω των έργων µικρής κλίµακας Υγροποιηµένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία µε τον ΔΕΣΦΑ και τους αρµόδιους φορείς.

Με τον τρόπο αυτό θα µπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της ∆υτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση µε τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου µε αγωγό. Ταυτόχρονα, η ∆Ε∆Α επενδύει σε καινοτόµες τεχνολογίες προκειµένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές. Είναι ο µοναδικός διαχειριστής διανοµής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» µετρητές σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά τους. Με τους µετρητές αυτούς οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγµή και µε ακρίβεια, µέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον µετρητή την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγµατικό χρόνο.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αλλάζουν όλα στη διασκέδαση -Τι ισχύει από αύριο σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια

Ροή Ειδήσεων