Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικογράφων στα πολιτικά δικαστήρια

Newsbomb

Στον κόσμο του διαδικτύου εισέρχεται πλέον και η Δικαιοσύνη, καθώς από εδώ και πέρα θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας τα δικόγραφα.

Με τον ίδιο τρόπο θα χορηγούνται από τα δικαστήρια τα πιστοποιητικά και τα άλλα -αναγκαία για μια δίκη - έγγραφα.

Στόχος της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων είναι η αποφόρτιση των δικαστικών υπηρεσιών, η απλοποίηση και η ενοποίηση των διαδικασιών κατάθεσης δικογράφων, καθώς και η διευκόλυνση των δικηγόρων.

Για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου απαιτείται η χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται «η διαφάνεια, ο έλεγχος της ορθότητας της διαδικασίας, η αξιοπιστία κάθε επί μέρους ενέργειας και η εξατομικευμένη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων και φορέων». Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της κάθε υπόθεσης μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης.

Παράλληλα, ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος, μέσω του διαδικτύου, ελέγχει και ταυτοποιεί την αρμοδιότητα του δικηγόρου να καταθέσει δικόγραφο, ενώ διαπιστώνει την έλλειψη ασυμβίβαστου ή άλλου κωλύματος ή πειθαρχικής κύρωσης και ακολούθως επιτρέπει στο δικηγόρο να συνεχίσει τη διαδικασία της κατάθεσης.

Στην αρμοδιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων υπάγεται, επίσης, η διενέργεια ηλεκτρονικής είσπραξης των αντίστοιχων ποσών και η απόδοσή τους στους δικαιούχους φορείς, ενώ στη συνέχεια διαβιβάζει τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο ώστε να επιτραπεί στο δικηγόρο να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved