ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μάνη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνει η Πυροσβεστική

Φωτιά στη Μάνη: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνει η Πυροσβεστική

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στην Ανατολική Μάνη, καθώς μπορεί η μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (22/08), να μην έχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες μέσα στα καμμένα.

Τα εναέρια μέσα -ελικόπτερα και αεροσκάφη- από το πρωί δίνουν μάχη με τις φλόγες κάνοντας ρίψεις νερού. Όσο όμως περνά η ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εμφανίζονται αναζωπυρώσεις στα σημεία που εξακολουθεί να καίει η φωτιά και τα εναέρια μέσα επιχειρούν να τις περιορίσουν.

Η μάχη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δίνεται σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι στη Δροσοπηγή και το δεύτερο στο Γέρμα.

Σημειώνεται ότι οι μετεωρολόγοι είχαν ενημερώσει τους πυροσβέστες για ενίσχυση των ανέμων μετά τις 11.30, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι έως τις 15.00. Μέχρι πριν από λίγη ώρα, η ισχύς των βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή (2 με 3 μποφόρ) και ήταν βοηθητική των προσπαθειών κατάσβεσης.

Το μέτωπο της φωτιάς, που ξέσπασε χθες στην περιοχή ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη, ήταν πολύ μεγάλο και από θαύμα δεν κάηκαν οι οικισμοί της περιοχής, με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών. Η φωτιά πέρασε σχεδόν ανάμεσα από τα σπίτια, καίγοντας τις γύρω περιοχές χωρίς να τα «αγγίξει».

Μιλώντας στο «MEGA», η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Ελένη Δρακουλάκου, σημείωσε πως «δυστυχώς έχει καεί μεγάλη δασική έκταση και περιουσίες, κάτι που θα καταγραφεί σε δεύτερη φάση, αλλά το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα». Ενώ αναφέρθηκε στην σωστή διαχείριση και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης από εθελοντές, δήμο, Πυροσβεστική.

Επισήμανε πως «είναι η τρίτη φορά που έχουμε μέσα σε 15 μέρες φωτιά στη Μάνη».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Οι φλόγες το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια στον οικισμό Χωσιάρι, ωστόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να αποσοβήσουν τα χειρότερα.

Χαρακτηριστικό της έντασης της πυρκαγιάς είναι ο πυκνός καπνός που είναι ορατός ακόμα και από το διάστημα.

Ο πυκνός καπνός που σκέπασε την περιοχή, ήταν ορατός από το διάστημα και καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA, Suomi NPP, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter, το meteo:

Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus για χαρτογράφηση πληγεισών περιοχών

Η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη, που επλήγη από δασική πυρκαγιά το μεσημέρι του Σαββάτου (22/08), ενεργοποιήθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση, η οποία είναι δωρεάν, των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Τι είπε στο Newsbomb.gr ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης τόνισε πως μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, δίνεται μεγάλη «μάχη» με τις φλόγες στο Νεοχώρι και το Χωσιάρι Λακωνίας, ενώ υπάρχει ακόμη ένα μέτωπο προς Σκαμνάκι.

«Η δύναμη της Πυροσβεστικής είναι τεράστια και μαζί με τον αρχηγό του Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά», αναφέρει, σημειώνοντας πως «θα προσπαθήσουμε όλο το βράδυ να μην μας ξεφύγει η πυρκαγιά προκειμένου το πρωί, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων, να κατασβεστεί».

Αναφορικά με την εκκένωση των πέντε οικισμών: Βαχός, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι και Νεοχώρι, ο αντιπεριφερειάρχης λέει πως έχει φροντίσει ο δήμος της Ανατολικής Μάνης αλλά και συγγενείς να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι κάτοικοι.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιστροφή στα σπίτια τους», τόνισε.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Σύμφωνα με κατοίκους, έχουν καεί εγκαταλελειμμένα σπίτια, στάβλοι και ζώα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο: Τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο – Το βρώμικο σχέδιο Κίσινγκερ του 1976