ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Γώγος για ρωσικό εμβόλιο: Ελπιδοφόρα στοιχεία - Σχεδόν 100% ανοσιακή ανταπόκριση

Κορονοϊός - Γώγος για ρωσικό εμβόλιο: Ελπιδοφόρα στοιχεία - Σχεδόν 100% ανοσιακή ανταπόκριση
Associated Press

Για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, ρωτήθηκε ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

«Τώρα έχουμε δεδομένα. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό. Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%» δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, ενώ τόνισε ότι είναι «ένα πολύ καλό εμβόλιο».

«Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Περιμένουμε βέβαια και τη φάση 3, τώρα έχουμε τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 τα οποία είναι πάρα πολύ καλά» σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα δείξει η φάση 3, ο καθηγητής Ιατρικής εξήγησε ότι κατά την τελική αυτή φάση, «δίνουμε το φάρμακο σε μεγάλο αριθμό ασθενών που περιλαμβάνει υποκατηγορίες». «Αυτή είναι η φάση 3 που θα χρειαστεί να δούμε τώρα. Και εκεί (το εμβόλιο) εγκρίνεται και παίρνει την ένδειξη» σημείωσε.

«Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα»

«Κρίσιμη ως προς την περίοδο είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «πολλά δυσάρεστα στοιχεία παγκοσμίως». Όπως είπε, το βασικό φορτίο σηκώνει η αμερικανική ήπειρος, ενώ ακολουθεί η νοτιοανατολική Ασία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση (του κορονοϊού) στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη το φαινόμενο σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο καθηγητής στάθηκε επίσης στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Εν όψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορονοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ολοκλήρωσε την ενημέρωση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αφτιά στην παραπληροφόρηση». «Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στα 202 τα νέα κρούσματα - Ένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο