ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας - Οι «κόκκινες» περιοχές

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας - Οι «κόκκινες» περιοχές
Intime News

Κορονοϊός: Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή πρόκειται να παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής (09/10), κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Μάλιστα όπως είπε ουφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τρίτης ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.

Ακόμη, όπως εξήγησε, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους , των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Πέτσας στο Newsbomb.gr: Μας ανησυχεί ο συνδυασμός γρίπης – κορονοϊού

Για το ενδεχόμενο λήψης έξτρα μέτρων, για την αναχαίτηση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν δεν εξετάζονται νέα.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση θα λάβει έξτρα μέτρα. Όσο τα κρούσματα παραμένουν σταθερά, περίπου στα 400, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα μέτρα», τόνισε στο Newsbomb.gr o κ. Πέτσας.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού τόσο στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «η προσεκτική εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τον συνδυασμό γρίπης με κορονοϊό, «αυτό που όλοι πρέπει να προσέξουμε είναι η επιδημία της Covid-19 σε συνδυασμό με τον ιό της γρίπης».

«Έως τώρα προχωράει με επιτυχία ο εμβολιασμός της γρίπης, με περισσότερους από 600.000 πολίτες να έχουν ήδη εμβολιαστεί», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη, ο κ. Πέτσας τόνισε πώς οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους τηρούν τα μέτρα γι΄αυτό «και δεν έχουν ξεφύγει τα κρούσματα στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο που έχει τον ίδιο πληθυσμό και καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 5.000 κρούσματα».

Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Πέτσας πολύ σημαντικούς παράγοντας είναι να ενισχύεται το σύστημα με μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως είπε στο Newsbomb.gr, σήμερα θα ανακοινωθούν 50 νέες ΜΕΘ στην Αττική.

Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται καθημερινά στην Αττική, που παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς με έμφαση το κέντρο της Αθήνας. Από την ανάλυση των κρουσμάτων στην Αττική, προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή οι "κόκκινες" περιοχές της Αττικής είναι: ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία στην Αχαΐα: Πέθανε 9χρονο αγοράκι στο σχολείο