ΕΛΛΑΔΑ

Πνίγεται η Κρήτη - Έκκληση Κουρουπάκη μέσω Newsbomb.gr: «Το φαινόμενο δεν τελείωσε»

Πνίγεται η Κρήτη - Έκκληση Κουρουπάκη μέσω Newsbomb.gr: «Το φαινόμενο δεν τελείωσε»
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη
InTime

Κακοκαιρία: Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον συντονισμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, Τάσος Κουρουπάκης, μέσω του Newsbomb.gr συνιστά προσοχή στους πολίτες του νησιού καθώς όπως εξήγησε το ακραίο φαινόμενο δεν έχει τελειώσει.

Το πρωί της Τρίτης (10.11) η Κρήτη ξύπνησε μπροστά σε μια εικόνα βιβλικής καταστροφής. Το νησί «πνίγηκε» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους τόνους λάσπης που κάλυψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι εικόνες ήταν τρομακτικές ειδικότερα στη Χερσόνησο και σε κοντινές περιοχές, όπου τα ορμητικά νερά και η λάσπη κάλυψαν τα πάντα στο πέρασμά τους και δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και άνθρωποι κινδύνευσαν στην προσπάθεια να σώσουν περιουσίες, με το μοναδικό ευτύχημα να είναι το γεγονός ότι δεν χάθηκε καμία ζωή όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα σε αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Περιοχές της Κρήτης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη στον συντονισμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ στην Περιφέρεια, Τάσο Κουρουπάκη να εξηγεί στο Newsbomb.gr πως το ακραίο φαινόμενο που έχει «χτυπήσει» ανελέητα το νησί από τα ξημερώματα, είναι ακόμα σε εξέλιξη.

«Τι να πούμε… Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Αν δεν τελειώσει αυτό το φαινόμενο να δούμε τι θα έχει συμβεί, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Για να καταλάβετε, μέσα σε επτά ώρες έπεσαν 230 κυβικά νερού ανά στρέμμα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση, όποια προσπάθεια γίνει όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ειδικά για εκτίμηση της ζημιάς που έγινε, θα είναι άκαρπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουπάκης.

Η ένταση του φαινομένου, μάλιστα, ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση αλλά και εκτίμηση για τις ζημιές που ήδη είναι μεγάλες έκτασης σε πολλές περιοχές της Κρήτης. «Πέρα από το γεγονός ότι έπεσαν τόσα πολλά κυβικά νερού, βέβαια, υπήρξε και κορεσμός της περιοχής επειδή πρόσφατα υπήρξαν πάλι βροχοπτώσεις. Το φαινόμενο δυστυχώς δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές. Το μόνο θετικό για την ώρα είναι πως δεν έχουμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον συντονισμό δράσεων Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ ΠΣΕΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, Τάσος ΚουρουπάκηςFacebook.com

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουπάκης, από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και στο οδικό δίκτυο ενώ ακόμα υπάρχουν περιοχές που δοκιμάζονται από το έντονο φαινόμενο. «Υπήρξαν προβλήματα πολλά και στο οδικό δίκτυο, κόπηκε στα δυο η εθνική οδός και η επικοινωνία Ηρακλείου – Λασιθίου γινόταν παράπλευρα από το Σεληνάρι. Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει καμία αποκλεισμένη περιοχή. Υπήρξαν προβλήματα σημαντικά και στο οροπέδιο Λασιθίου. Τώρα δοκιμάζεται το ορεινό Ρέθυμνο και γύρω περιοχές», σχολίασε.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να μείνουν ασφαλείς όλοι οι πολίτες και να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, μπροστά στο απρόβλεπτο στοιχείο της φύσης που πλημμύρισε την Κρήτη για ακόμα μια φορά. «Εμείς από την πλευρά μας σαν περιφερειακή αρχή συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους, να μην προκαλούμε τον καιρό δηλαδή με τη συμπεριφορά μας και πάνω από όλα να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας», συνέστησε ο κ. Κουρουπάκης και πρόσθεσε: «Ως αύριο (σ.σ. Τετάρτη 11.11) το απόγευμα, όταν και θα έχει τελειώσει αυτό το φαινόμενο και θα μπορούμε να δούμε τι άφησε πίσω του, δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση. Προέχει να περάσει αυτή η κακοκαιρία και έπειτα να δούμε τι θα αφήσει πίσω της».

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην ΚρήτηInTime

Έκκληση κι από την Πολιτική Προστασία

Η κακοκαιρία, λοιπόν, συνεχίζεται στην Κρήτη και από το πρωί της Τρίτης (10.11) γίνονται διαρκείς εκκλήσεις κι από τους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας να μην μετακινούνται πολίτες προς τις περιοχές που εκδηλώνονται ακραία φαινόμενα.

Παράλληλα ζητούν από τους πολίτες να μην παρεισφρύουν σε παρόδιους δρόμους, καθώς έτσι – ακόμα και άθελά τους – δημιουργούν προβλήματα προς τις αρχές που μετακινούνται προς περιοχές που έχουν ζητήματα κι υπάρχει άμεση ανάγκη για βοήθεια.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη

Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης (11.11) όπως αναφέρει η πρόγνωση της ΕΜΥ. «Στην Κρήτη και τοπικά στα Δωδεκάνησα βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές με εξασθένηση μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές γενικά ασθενείς, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα για την Κρήτη, το δελτίο καιρού της ΕΜΥ αναφέρει «Στην Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και σταδιακή εξασθένηση μέχρι το μεσημέρι. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια, όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά 7 με 8 μποφόρ, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν».

Ο χάρτης πρόγνωσης καιρού της Τετάρτης

Ο χάρτης πρόγνωσης της ΕΜΥ για την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020ΕΜΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιο lockdown; Όλη η Ελλάδα στους δρόμους - Έρχονται νέα μέτρα μετά τα 8,6 εκατ. SMS στο 13033