ΕΛΛΑΔΑ

Συναινετικό εντός εξαμήνου από το γάμο

Συναινετικό εντός εξαμήνου από το γάμο

Σε μόλις έξι μήνες από το γάμο θα μπορούν να ζευγάρια να εκδίδουν συναινετικό διαζύγιο, σύμφωνα με τροποποίηση του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατέθεσε τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή.

Λόγω του στόχου για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να περαιώσουν τις εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα ελέγχονται πειθαρχικά.

Για τα συναινετικά διαζύγια

Όσον αφορά τα διαζύγια, ο ένας χρόνος που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, μειώνεται σε έξι μόλις μήνες. Το διαζύγιο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ενώ μετά από παραίτηση των συζύγων από τα ένδικα μέσα, ο γάμος θα θεωρείται ότι έχει λυθεί.

Άλλες τροποποιήσεις

Επίσης, σε τροποποιήσεις προβλέπονται τα εξής:

-Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.

-Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.

- Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.

-Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).