ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ποια μαγαζιά ανοίγουν και πώς – Το click away, τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες

Lockdown: Ποια μαγαζιά ανοίγουν και πώς – Το click away, τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες
INTIME

Lockdown: Μία ανάσα απέχει η κοινωνία από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που θα κάνουν στις 11:00 ο Στέλιος Πέτσας και ο Άδωνις Γεωργιάδης - Τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα, τα μαγαζιά και τις εκκλησίες για τα Χριστούγεννα.

Tην νέα τάξη πραγμάτων, με τον ακριβή τρόπο που θα λειτουργήσει η αγορά και τα μαγαζιά για τα Χριστούγεννα, παρουσιάζουν στις 11:00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για λιανεμπόριο και εκκλησίες, ενώ όπως φαίνεται, το πράσινο φως θα δοθεί στο click away για τα μαγαζιά και στο άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται θα έχουν μια χρονική διάρκεια ικανή να βάλει τέλος στην καθημερινή σεναριολογία που προκαλεί σύγχυση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει ρύθμιση για να τη δίκαιη λειτουργία χονδρικής και λιανικής, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα εμπορικά κέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Τι προβλέπει το Click away

Σχετικά με το πολυσυζητημένο click away, διευκρίνισε ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα καταστήματα, παρά μόνο όσα έχουν είσοδο στο δρόμο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει πρόβλεψη και για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop. Είμαστε μια κυβέρνηση για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους. Θα τα ανακοινώσουμε όλα συγκροτημένα».

Όπως αποκάλυψε «καταλήξαμε σε αυτό που μπορεί να γίνει. Συζητήσαμε πολλές ώρες με τους λοιμωξιολόγους».

Απηύθυνε τέλος προειδοποίηση ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εικόνες χάους που παρατηρήθηκαν έξω από τα Harrods στο Λονδίνο μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν χθες σε μια συντηρητική λύση,
καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πίεση στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα οι παράγοντες που προβλημάτισαν τους επιστήμονες ήταν τρεις:

  • Το επιδημιολογικό φορτίο που επιμένει σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναζωπυρώνεται κι όλα, όπως στη Δυτική Αττική
  • Η συνεχιζόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας και οι μεγάλοι αριθμοί διασωληνωμένων
  • Το αρνητικό τεστ με τα εποχικά καταστήματα και συνολικά με την πώληση εποχικών ειδών. Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα ήταν μεγάλες.

Αρχικά, οι λοιμωξιολόγοι - στην πλειοψηφία τους ήταν αντίθετοι στο να ανοίξει οτιδήποτε. Ωστόσο, στην απόφασή τους, εμφανίζονται πιο ελαστικοί, λόγω και της πίεσης που υπάρχει στον πληθυσμό, αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να δώσει μία ανάσα στην αγορά.

Ανοίγουν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Θα σηκώσουν τα ρολά τους την προσεχή Δευτέρα (14/12) τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα κομμωτήρια και κουρεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού και συγκεκριμένο χρόνο παραμονής των πελατών σε αυτά, ούτως ώστε και σ’ αυτή την περίπτωση να εξασφαλίζεται υγειονομική ασφάλεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι αν μη τι άλλο η αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2), ενώ η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων θα παραμείνει και μέσα στις γιορτές για όλες τις μετακινήσεις.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, παραμένει ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών, ούτως ώστε να μην παραμείνουν οι ναοί ερμητικά κλειστοί και οι λειτουργίες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών όπως το Πάσχα, αλλά ταυτόχρονα να μην εμφανιστούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, εξετάζεται η χαλάρωση της καραντίνας των 10 ημερών που θα ισχύσει για όσους έρχονται από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου (σ.σ.: πιθανότατα θα οριστεί στις 5 ημέρες).

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατέληξε στην απόφαση να ανοίξει τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα μικρά καταστήματα με τη μέθοδο του click away, ενώ αναπάντητο παραμένει προς το παρόν το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για τις εκκλησίες.

Σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Ανοιχτά μπορούν να μείνουν μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, προαιρετικά, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Προ των πυλών», είναι όπως φαίνεται και μία ενδεχόμενη τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την μετάθεση της απαγόρευσης αργότερα από το ισχύον πλαίσιο, για την διευκόλυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών. Χαλαρότερο αναμένεται το ωράριο κυκλοφορίας (ή ακόμη σε αναστολή) την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οικογένειες για τη σύναξη γύρω από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει όριο 9 ατόμων. Επιπλέον, σε ισχύ θα παραμείνει όλη τη διάρκεια των γιορτών η απαγόρευση από νομό σε νομό, προς αποφυγή κύματος εκδρομέων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει τα… χαρτιά της και τα καταστήματα η κυβέρνηση - Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για την αγορά