ΕΛΛΑΔΑ

Κορoνοϊός - Παπαευαγγέλου: 8.500 ενεργά κρούσματα – Στο 91% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Κορoνοϊός - Παπαευαγγέλου: 8.500 ενεργά κρούσματα – Στο 91% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Intime News

«Το 2021 μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, αλλά η ανοσία του πληθυσμού δεν θα επιτευχθεί προτού περάσουν πολλοί μήνες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας

Η κ. Παπαυεγγέλου ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 2.000 στην Αττική, και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως Δυτική Αττική, Έβρος, Κιλκίς, Κοζάνη και Πιερία βρίσκονται στο «κόκκινο».

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η πληρότητα των ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 91%.

«Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια», είπε και σημείωσε ότι η παραμικρή αλλαγή στην τήρηση των μέτρων μπορεί εύκολα να ξαναγεμίσει τις ΜΕΘ.

Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας».

«Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις της κυρίας Παπαευαγγέλου:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Μερική άρση μέτρων σε Δυτική Αττική, Κοζάνη - Επιπλέον μέτρα στο χωριό Κέλλη