ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στο φοιτητικό συλλαλητήριο - Ρίψη χημικών από την ΕΛΑΣ

Ένταση στο φοιτητικό συλλαλητήριο - Ρίψη χημικών από την ΕΛΑΣ

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο φοιτητικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Η ένταση προκλήθηκε όταν φοιτητές πέταξαν κροτίδες στους αστυνομικούς που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή έχουν εγκλωβίσει τους φοιτητές στην πλατεία Κοραή.

Οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στον χρόνο φοίτησης στα ΑΕΙ και την δημιουργία αστυνομίας για τα Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και τη σύσταση δομών ασφαλείας, τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την αστυνομία, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Πελεκανάκης