ΕΛΛΑΔΑ

Συνωστισμός στα καταστήματα: Το σχέδιο για να αποφευχθεί έξαρση του κορονοϊού και σκληρό lockdown

Συνωστισμός στα καταστήματα: Το σχέδιο για να αποφευχθεί έξαρση του κορονοϊού και σκληρό lockdown
InTime

Lockdown: Οι εικόνες που τρόμαξαν τους πάντες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων δεν πρέπει να επαναληφθούν καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας «έκρηξης» κορονοϊού στη χώρα. Τι προβλέπει το σχέδιο για την αποφυγή συνωστισμού και γιατί δεν περιλαμβάνεται «κόφτης» στα sms και νέα λογισμικά.

Μια εβδομάδα συμπληρώθηκε από την ημέρα που τα καταστήματα σήκωσαν ξανά ρολά και το λιανεμπόριο άρχισε να λειτουργεί. Οι εικόνες που παρατηρήθηκαν στο διάστημα αυτό, ειδικότερα το Σαββατοκύριακο σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και στους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, αναμφίβολα… τρόμαξαν τους πάντες.

Πολίτες που ήταν… ο ένας πάνω στον άλλον να περιμένουν σε τεράστιες ουρές έτσι ώστε να μπουν στα καταστήματα για να ψωνίσουν, αποστάσεις και μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού να έχουν πάει περίπατο και δεκάδες sms από τον καθέναν έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το χρονικό όριο των δυο ωρών που είχε τεθεί για τις αγορές του καθενός. Προφανώς κι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, όσο κι αν οι περισσότεροι πολίτες φορούσαν μάσκες και ήταν προσεκτικοί, θα αυξηθεί ο κίνδυνος μιας νέας «έκρηξης» του κορονοϊού με τεράστια διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί, πέρα από το δεδομένο κλείσιμο – εκ νέου – της αγοράς που θα είναι καταστροφικό σε οικονομικό επίπεδο, το lockdown που θα ακολουθήσει θα είναι αυστηρότατο και… καθολικό.

Ήδη παρατηρήθηκε πως η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 13% τις καθημερινές και κατά 20% το Σαββατοκύριακο, με τον καλό καιρό να βοηθάει στο να παρακάμψουν οι περισσότεροι την απαγόρευση κυκλοφορίας και να προσπαθήσουν να «κοροϊδέψουν» το σύστημα με τα SMS για να βρεθούν σε εμπορικά κέντρα και δρόμους με πολλά καταστήματα όπως για παράδειγμα η Ερμού στην Αθήνα.

Εξετάζοντας διάφορα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, για το πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η κινητικότητα, υπήρξαν συζητήσεις για ένα όριο στα SMS που μπορεί να στείλει ο κάθε πολίτης. Να μπει ένας «κόφτης» δηλαδή στα μηνύματα που στέλνουμε καθημερινά στο 13033, κάτι που όμως δεν υποστηρίζει το σύστημα. Επίσης θεωρείται ανέφικτη και η δημιουργία εφαρμογής που θα λειτουργεί σαν «χρονόμετρο» για τις αγορές.

Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται τις τελευταίες ώρες είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση των «επικίνδυνων» περιοχών, τύπου Ερμού και άλλων μεγάλων εμπορικών σημείων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, έτσι ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα. Με τον φόβο των προστίμων εκτιμούν οι αρμόδιοι πως οι πολίτες θα μειώσουν τις μετακινήσεις τους και θα αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που είδαμε τα τελευταία 24ωρα. Αν αυτό συμβεί, θα μειωθούν οι πιθανότητες για μια πιο μεγάλη έξαρση του κορονοϊού και για ένα πιο σκληρό lockdown

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις