ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Lockdown: Νέα μέτρα βρίσκονται «τραπέζι» των ειδικών και της κυβέρνησης, εάν κριθεί αναγκαίο, με βάση την πορεία της πανδημίας, όπως αποκάλυψε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέα πιο αυστηρά μέτρα, με βάση πάντα την επιδημιολογική εικόνα, ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

«Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και νωρίτερα από τη μία εβδομάδα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πριν από δυο εβδομάδες είχαμε πει ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται, και παρά το ότι δεν υπήρξαν μεγάλες παραβιάσεις των μέτρων, η αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους δημιούργησε ανησυχία, οπότε και η Αττική περνάει στη ζώνη αυξημένου κινδύνου και μας υποχρεώνει στη λήψη επιπλέον μέτρων», είπε και πρόσθεσε, «ανά πάσα στιγμή, όταν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, είτε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, θα αλλάξουν και τα μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα της επιδημίας».

Ο ίδιος ζήτησε, στη συνέχεια, από όλους, να σεβαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα, «είμαστε λίγο πριν το τέλος είμαστε κουρασμένοι, αλλά είμαστε και στην καρδιά του χειμώνα και επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κοσμηματοπωλεία - με βάση την εισήγηση των ειδικών - θα λειτουργούν με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος.

Σημείωσε δε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Πρόσθεσε, όμως ότι θα θέσει το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού.

Ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον ΓΓ εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλιδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα

Ο κ. Γεωργιάδης, τέλος, τόνισε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, φέρνει από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Με τα τωρινά δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους

-Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων

-Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων

-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

-Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες

-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων

-Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης (κίτρινες περιοχές).

Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00

-Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου

-Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς

-Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Όσον αφορά το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, σε αυτό κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Στις περιοχές αυτές από σήμερα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.

-Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

-Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

-Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στα δύο η χώρα - Νέα μέτρα και περιορισμοί - Τι ισχύει από σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές