ΕΛΛΑΔΑ

«Ανησυχία» για Αττική και αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης: Σήμα κινδύνου για τα νοσοκομεία

«Ανησυχία» για Αττική και αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης: Σήμα κινδύνου για τα νοσοκομεία
AP

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους ειδικούς η «κόκκινη» Αττική, με τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων στελεχών, τα κρούσματα των οποίων όλο και αυξάνονται, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους.

Την Κυριακή (07/02) ανακοινώθηκαν 168 νέα κρούσματα των μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 166 από τη βρετανική μετάλλαξη. Τα 114 από αυτά τα κρούσματα βρίσκονται στην Αττική. Εντοπίστηκαν, επίσης, 2 νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, τα οποία ανιχνεύθηκαν στα Ιωάννινα.

Σήμα κινδύνου: Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

«Να τηρήσουμε τα μέτρα, αλλιώς θα χρειαστούν κι άλλα»

Ο Χαράλαμπος Γώγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις για τα μέτρα μίλησε στο Mega του για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα ενός ολικού lockdown.

«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.

Νέα εστία διασποράς

Νέα εστία με δεκάδες κρούσματα εντοπίστηκε στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα. Όλα ξεκίνησαν όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική στον κορoνοϊό. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.

Όλα τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 13ο δημοτικό σχολείο και το ειδικό σχολείο θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με το Mega.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.