ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε και πώς ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Η παράταση και η ημερομηνία-«κλειδί»

Lockdown: Πότε και πώς ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Η παράταση και η ημερομηνία-«κλειδί»
AP Photo

Το στοίχημα της κλειστής αγοράς μόνο προβλήματα δημιουργεί στην οικονομία - Η επαναλειτουργία της αγοράς αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία

Παράταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου παίρνει, όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην Αττική, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και οι ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετες.

Ωστόσο, τα στοχεία που προκύπτουν καθημερινά, δείχνουν ότι το κλείσιμο στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, επομένως ίσως θεωρείται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός ενός νέου μοντέλου που θα συνδυάζει την ανοικτή οικονομία, αλλά με κανόνες τέτοιους που θα προστατεύουν σε ένα βαθμό τους πολίτες από την πανδημία.

Με την σειρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, επεσήμανε πως αναγνωρίζει οτι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας η οικονομία αλλά και η εκπαίδευση.

«Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή», τόνισε.

Φυσικά η επαναλειτουργία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και κυρίως από την εικόνα στα νοσοκομεία που θα επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες, με την κυβέρνηση να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρακευή και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, θα αξιολογηθεί σημαντικά ότι η μεν εστίαση είναι στο «πάγο» από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα και λιανικό εμπόριο είναι μία έξω μία μέσα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με προσεχτικά και σταδιακά βήματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αναφορικά με την ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, η πιο πιθανή θεωρείται η 16η Μαρτίου.

Είναι βέβαιο πως το άνοιγμα των καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με βάσει τα τετραγωνικά και θα οριστούν συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και μέτρα προστασίας. Παράλληλα τα ψώνια θα πραγματοποιούνται με αποστολή sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, με ανώτατο χρονικό όριο τριών ωρών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ο γρίφος της εστίασης φαίνεται να ξεκλειδώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα.

Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων - λιανεμπορίου

Εν τω μεταξύ και οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα.

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη αναφέροντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η κυρία Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος.

Παράλληλα τόνισε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.

Όπως τόνισε η κυρία Παγώνη εχθές το βράδυ γύρω στις 2, είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο