Lockdown: Δεν ανοίγει η αγορά – Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, ανησυχία για το ΕΣΥ

Αμαλία Κάτζου

AP

Με την πανδημία στη χώρα μας να καλπάζει όλα δείχνουν πως αναβάλλεται οποιοδήποτε άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως έγραψε το πρωί της Τετάρτης (10/03) το Newsbomb.gr προβληματισμένοι εμφανίζονται κυβέρνηση και ειδικοί από την εκτόξευση των κρουσμάτων και την αύξηση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους, ενώ η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό, που βάζει φρένο στα σχέδια για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα ανοίξει την αγορά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα επόμενα βήματα θα γίνουν με πολύ προσεχτικό τρόπο. Το παραπάνω επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δηλώνοντας: «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης». Παράλληλα η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».

«Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε: «Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται». Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ανέφερε ότι κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών. Την ίδια στιγμή επιφυλακτική εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης τόνισε επικαλούμενος τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ ότι δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα για τον κορoνοϊό και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Eν τω μεταξύ ασφυκτική είναι η πίεση στο ΕΣΥ, αφού καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και πλέον οι κλίνες COVID και οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες.

Yπό αυτές τις συνθήκες κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πιέζεται από την πανδημία, απηύθυνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνοντας και κίνητρα για τη συμμετοχή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ενεργήσει, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β', ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ, αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Λύνει τη σιωπή της - Η πρώτη φωτογραφία μετά την επίθεση με βιτριόλι

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved